Τραγωδία στο Μάτι: Έρχονται διώξεις και αγωγές

Έρχονται διώξεις για ανθρωποκτονία κι εμπρησμό από αμέλεια εναντίον τουλάχιστον 15-20 ατόμων (αξιωματικών Πυροσβεστικής, στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ). Παράλληλα αναμένεται να κατατεθούν εκατοντάδες αγωγές για αποζημιώσεις που θα υπερβαλινουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή δικαστική έρευνα βασίζεται στα δεδομένα της τελεσίδικης απόφασης με τον καταμερισμό ευθυνών για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007 όπου όμως δεν είχαν κατηγορηθεί πολιτικά πρόσωπα. 

Το ενδιαφέρον των δικαστικών ερευνών εστιάζεται στο θέμα των προληπτικών μέτρων, της μη εντολής εκκένωσης της περιοχής , των περιθωρίων που υπήρχαν για την διάσωση των πολιτών, των αρχικών κινήσεων για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου αλλά και των αδικαιολόγητων απουσιών ή καθυστερήσεων υπηρεσιακών παραγόντων.

Η ποινική διαδικασία που θα κινηθεί κι η εξέλιξη της θεωρείται πρόκριμα και για το ζήτημα αποζημιώσεων (μετα από εκατοντάδες αγωγές που αναμένεται να κατατεθούν ) κι ο οι οποίες μπορεί να υπερβούν τα 300-500 εκ ευρω. 

* Η Πυροσβεστική Υπηρεσία φέρεται να διαθέτει φωτογραφία πυροφύλακα με την έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέττα που δεν αφήνει καμία περίπτωση εμπρησμού . Οι της Πυροσβεστικής κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η αιτία ήταν σπινθήρας από τα καλώδια της ΔΕΗ που βρίσκονται ακριβώς στο σημείο της εστίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης