Το σύνολο των ομογενων κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο

Σε δυσχερή θέση βρέθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στη Βουλή, καθώς, κατά τη διαδικασία ακρόασης εκπροσώπων των ομογενών για το ζήτημα της διευκόλυνσης της ψήφου του απόδημου ελληνισμού. Αιτία, οι γνωστές θέσεις τους για την επιβολή περιορισμών συνάντησαν τη διαφωνία όλων.

Στις τοποθετήσεις τους άπαντες ζήτησαν να μη στερηθούν το δικαίωμα της επιστολικής ή και της ηλεκτρονικής ψήφου, ενώ δυσφορία εξέφρασαν και για τους άλλους περιορισμούς που τίθενται. Θα αποκλειστεί εξαιτίας αυτών έως και το 80% των Ελλήνων της ομογένειας, ελέχθη χαρακτηριστικά.

«Εχετε δίκιο σε όσα είπατε. Αν η Ν.Δ. είχε 200 βουλευτές, θα νομοθετούσε να μπορούν να ψηφίζουν όλοι από τη χώρα όπου βρίσκονται», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, για να προσθέσει πως με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αναφορικά με μία εκ των «προϋποθέσεων», δηλαδή την ύπαρξη ενεργού φορολογικής δήλωσης, οι Ελληνες που θα μπορούν να ψηφίσουν είναι 340.000.

«Το κόμματα που διαφωνούν ας μην παραμείνουν στη διαφωνία τους», αντέδρασε εκπρόσωπος ελληνικής κοινότητας.

«Αν υπάρχει διάθεση από άλλες πλευρές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τα πάντα», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος προχώρησε στην κατάθεση δύο νομοθετικών αλλαγών στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τις οποίες:

Α) Τρεις από τους 15 βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας να είναι πρόσωπα «από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις» του ψηφοδελτίου.

Β) Ανατίθεται σε διακομματική επιτροπή η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ή και ο έλεγχος αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης