Το ΣτΕ διορθώνει το έγκλημα Κατρούγκαλου με τις εισφορές

Μεγάλη ανατροπή ακόμη και ολική κατάρρευση τόσο της οργανωτικής δομής όσο και των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αναμένεται να επιφέρει μια πιθανή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει αντισυνταγματικές ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Αν και οριστική απόφαση δεν υπάρχει –και δεν αναμένεται τουλάχιστον άμεσα– πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρουν ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά, παράνομη την ένταξη 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) και αγροτών στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αντισυνταγματικός κρίνεται και ο υπολογισμός της εισφοράς για κύρια ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος). 

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την επίσημη απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ειδικά για τα οργανωτικά θέματα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι, κατά πάγια νομολογία, το ΣτΕ δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει θέματα περί οργάνωσης του κράτους. Κατά συνέπεια, θεωρούν παράδοξο να κριθεί αντισυνταγματική η ένταξη στον ΕΦΚΑ της συγκεκριμένης ομάδας ασφαλισμένων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης