Το μήνυμα της Γερμανίας με το "στοπ" στην δόση των 15 δισ. ευρώ

Το Βερολίνο μπλοκάρει δανειακή δόση προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει: «Απροσδόκητα δεν εγκρίθηκε ακόμη η τελευταία δόση από το πρόγραμμα βοήθειας που εκπνέει στις 20 Αυγούστου".

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σολτς ήταν ο μόνος που μπλόκαρε καταρχήν την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης ύψους 15 δις ευρώ. Ο λόγος είναι ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε το συμπεφωνημένο μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή και γι’ αυτό το λόγο λένε ότι δήθεν ήταν δεμένα τα χέρια του Σολτς στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup Σεντένο είπε ότι πρόκειται απλώς για μια καθυστέρηση επειδή δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι ‘εθνικές διαδικασίες’. Αναμένει ότι η εκταμίευση θα γίνει "στις αρχές Αυγούστου».

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για τα ευτελές ποσό των 28 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει το μέτρο - εν μέσω θηριωδών πλεονασμάτων μάλιστα - αλλά θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί το ελληνικό κομματικό πελατειακό κράτος να αρχίσε εκ νέου σπατάλες και παροχές.

Γιατί; Γιατί οι Γερμανοί φοβούνται πως αν αφήσουν το πράγμα να ξεφύγει η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα μνημόνια κι άλλα δανεικά. Και δεν είναι διατεθιμένοι να τα (ξανα)δώσουν.

Τέλος έχει τη σημασία του ότι ο κ. Τσίπρας είπε πάλι ψέματα ότι δήθεν είχε συνεννοηθεί με την κυρία Μέρκελ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης