Το κράτος αντιμετώπισε σωστά την βιβλική καταστροφή της Εύβοιας

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Την καταστροφή περιγράφουν εικόνες από το καμένο παρθένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Εκτιμάται ότι κάηκαν 28.000 στρέμματα. 

Η πυρκαγιά ξεκινησε Τρίτη ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.
Η τρομακτική οικολογική καταστροφή ωστόσο δεν αποκρύπτει την σωστή αντιμετώπιση της φωτιάς  αφού δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή.
Επίσης, το μοναστήρι της Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, που μετρά μισό αιώνα ζωής, σώθηκε από τις φλόγες που το είχαν περικυκλώσει, ενώ η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια καίει  ασταμάτητα για δεύτερο 24ωρο.

Χθες, όταν ξέσπασε η φωτιά  εκκενώθηκε η Μονή - από την οποία πήρε το όνομά του και το χωριό  Μακρυμάλλη - και για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν τρία άτομα.

Η Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου βρίσκεται 7 χλμ από τα Ψαχνά Ευβοίας. 


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα διάφορα πύρινα μέτωπα, ενώ ζήτησε την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη με τις φλόγες, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους και προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

Σε δημοσιεύματά του ο βρετανικός και αμερικανικός τύπος μιλούν για την οικολογική καταστροφή του προστατευόμενου πάρκου άγριας φύσης Νatura αλλά και στους παράγοντες που συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς.

«Περισσότεροι από χίλιοι πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες από εχτές στην Ελλάδα, σε μία από τις μεγαλύτερες και εκτός ελέγχου φωτιές της χώρας, στο νησί της Εύβοιας, βόρεια της Αθήνας, προκαλώντας την εκκένωση τεσσάρων χωριών και ενός μοναστηριού», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post. » Η Ελλάδα έχει απευθύνει έκκληση στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για βοήθεια και τέσσερα αεροσκάφη από Κροατία και Ιταλία θα έρθουν να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε φυσικό καταφύγιο ελληνικού νησιού», το αμερικανικό ABC News με τη σειρά του αναφέρεται στους παράγοντες που συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς, παραθέτοντας παράλληλα μαρτυρίες από κατοίκους των χωριών που εκκενώθηκαν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης