Το κέντρο της Αθήνας ομορφαίνει έστω και με το... ζόρι

Μην κάνεις τίποτα και κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί σου. Αυτή η κουλτούρα της απραξίας δεν αφορά τον δήμαρχο Αθηνάιων Κώστα Μπακογιάννη που επίμονα, ταχύτατα αλλά και θεαματικά αλλάζει το κέντρο της Αθήνας. Τον... βρίζουν αλλά επειδή ξέρει και τι κάνει και ξέρει ότι στο τέλος θα δικαιωθεί, προχωρά.

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πλατεία Συντάγματος χθες, στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περιπάτου» της Αθήνας, και όσοι βρέθηκαν στο κέντρο κατάλαβαν τις αλλαγές αυτή τη φορά όχι τόσο εξαιτίας αύξησης της κίνησης όσο λόγω των αστικών παρεμβάσεων.

Όπως γράφει η "καθημερινή", παρτέρια και στρογγυλά παγκάκια τοποθετήθηκαν επί του οδοστρώματος στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όπου μειώθηκαν σε τρεις οι λωρίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα, ενώ μία ακόμα λωρίδα θα αποδοθεί αποκλειστικά στα λεωφορεία το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι συγκοινωνιολόγοι που έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο για τον «Μεγάλο Περίπατο» μελετούν τα στοιχεία που αφορούν την παρέμβαση στο Σύνταγμα, η οποία ξεκίνησε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου και ολοκληρώθηκε τεχνικά έως το βράδυ της Κυριακής.

Ωστόσο, η προσοχή τους είναι ήδη στραμμένη στην επόμενη φάση του εγχειρήματος, τη μεγάλη κυκλοφοριακή παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης, που αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι Σαββατοκύριακο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

 Τότε, θα μετατραπούν σε οδούς περιορισμένης κυκλοφορίας για Ι.Χ. (απαγόρευση εισόδου Ι.Χ., με εξαιρέσεις):

• Οδός Αθηνάς στο σύνολό της, από την πλατεία Ομονοίας έως την πλατεία Μοναστηρακίου.

• Οδός Ερμού στο τμήμα από την οδό Αιόλου έως την πλατεία Αγίων Ασωμάτων.

• Οδός Μητροπόλεως στο σύνολό της, από την οδό Φιλελλήνων έως την οδό Αιόλου.

• Οδός Αιόλου στο τμήμα από την οδό Μητροπόλεως έως την οδό Ερμού (μικρό τμήμα 40 μέτρων).

Σχεδιάζεται επίσης η αντιδρόμηση των οδών Κολοκοτρώνη - Βουλής - Καραγεώργη Σερβίας.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα καθορίζουν πότε ένα Ι.Χ. επιτρέπεται να εισέλθει στους δρόμους απαγόρευσης κυκλοφορίας εξετάζονται και αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η τελική μορφή του «Μεγάλου Περιπάτου» με όλες τις λεπτομέρειες δεν έχει οριστικοποιηθεί, εφόσον, στην παρούσα φάση πολλά πράγματα είναι δοκιμαστικά, καθώς οι οριστικές μελέτες για την τελική διαμόρφωση του έργου δεν έχουν εγκριθεί ακόμα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης