Το ελληνικό χρεός θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λέει η Citigroup

Οι οικονομολόγοι Giada Giani, Guillaume Menuet, Christian Schulz και Antonio Montilla της αμερικανικής τράπεζες Citigroup, σε σημείωμα τους με τον σκωπτικό τίτλο «New Debt Relief for Greece - Really?» (Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Μιλάτε σοβαρά;), εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ βλέπει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 250% το 2060!

Η ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή δεν κάνει την διαφορά ως προς την βιωσιμότητα του καθώς μάλιστα την επόμενη 10ετία το ελληνικό χρέος θα αυξάνει αντί να μειώνεται.

Παράλληλα η διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ θα εντείνει την λιτότητα, με την Citi να μην αποκλείει περαιτέρω πολιτική αποδυνάμωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και εκλογές το 2017.

Το χειρότερο: Οι δανειστές δεν δείχνουν πια να νοιάζονται. Οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση θα καθυστερήσουν για το νέο έτος, την ώρα που η συμμετοχή του ΔΝΤ, που αποτελεί προϋπόθεση για να τη συμμετοχή και της Γερμανίας παραμένει αμφίβολη, ενώ οι δυσκολίες για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αυξηθούν.

Χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρίς μία θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, τα ελληνικά ομόλογα είναι εξάλλου απίθανο να ενταχθούν στα χρηματοδοτούμενα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης