Το Ελληνικό έχει κολλήσει σε "αρχαιότητες"" και "δάση" - Αναβολή ΚΑΣ

Aναβλήθηκε πάλι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το θέμα του Ελληνικού. Ο επενδυτής, η Hellinikon Global, που έχει υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο από τον Νοέμβριο του 2014, έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται «καθαρή λύση» στο ζήτημα, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη της έκτασης, ωστόσο τρία χρόνια μετά υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλη έκταση να θεωρηθεί αρχαιολογική.

Η νέα αναβολή φαίνεται πως επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση, καθώς οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε σχηματισμό πλειοψηφίας μεταξύ των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Μια τέτοια απόφαση η οποία, εφόσον ληφθεί, απειλεί με εξαφάνιση τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, που θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τιμήματος των 910 εκατομμυρίων και της οποίας η ολοκλήρωση έχει καταστεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Ακόμα και εάν δεν ξανασυνεδριάσει το ΚΑΣ για το θέμα, όπως ορισμένες πλευρές φέρονται να προκρίνουν, οι κίνδυνοι για την επένδυση είναι μεγάλοι: χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ θεωρείται απίθανο το Συμβούλιο της Επικρατείας να εγκρίνει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα νομιμοποιεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ).

Τέλος υπάρχει ακόμη και το πρόβλημα της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια μικρή αλλά καίρια έκτασημόλις 37 στρεμμάτων στον χώρο του παλιού αεροδρομίο.

Η εν λόγω έκταση βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου, το οποίο θα διαθέτει ειδικό χώρο για καζίνο. Κατά της απόφασης αυτής έχει καταθέσει ένσταση το ΤΑΙΠΕΔ και η εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. που έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της έκτασης και είναι αυτή που εξαγοράζει ο επενδυτής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης