Το αναισθησιολογικό του Ευαγγελισμού εκπέμπει SOS

Οι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι, οι ειδικευόμενοι και οι νοσηλεύτριες Αναισθησιολογικού του Ευαγγελισμού εκπέμπουν SOS για την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό καθώς, όπως λένε, η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει και είναι ξεκάθαρο ότι μένοντας το τμήμα χωρίς αναισθησιολόγους κλείνουν χειρουργεία.

Εάν το Υπουργείο θέλει να κλείσουν χειρουργικές αίθουσες, ας αφήσει την κατάσταση όπως είναι, επισημάινουν σε ανακοίνωσή τους και συμπληρώνουν,

«Και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, δυστυχώς, παρ΄ ότι γνώριζε την κατάσταση, ενίσχυσε το τμήμα με έναν επικουρικό. Εμείς ποτέ δεν συνηγορήσαμε (και δεν πρόκειται να το κάνουμε) υπέρ της μείωσης δραστηριοτήτων χειρουργείου που αποβαίνουν σε βάρος των ασθενών.»

Οι αναισθησιολόγοι του Τμήματος έχουν ευθύνη:

  • Αναισθησίας και ανάνηψης σε 12 χειρουργικά τραπέζια.
  • Ιατρείου πόνου.
  • Καθημερινή παρουσία στην Πολυκλινική.
  • Υποχρεωτικής και αναντικατάστατης παρουσίας στις νέες θεραπείες στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (TAVI και υποδόριοι απινιδωτές).
  • Συχνής αναγκαίας παρουσίας στο γαστρεντερολογικό τμήμα.
  • Συχνής αναγκαίας παρουσίας στον αγγειογράφο.
  • Αναισθησιολογικού ιατρείου για προεγχειρητικό έλεγχο.
  • Εξαιρετικά επείγουσας παρέμβασης σε όλο το νοσοκομείο για τις ανακοπές.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ), στον Οργανισμό του νοσοκομείου που είναι απαρχαιωμένος και εντελώς αναντίστοιχος με τις σημερινές ανάγκες που έχουν προκύψει από την ανάπτυξη του νοσοκομείου, προβλέπονται 28 ειδικευμένοι γιατροί, 26 ειδικευόμενοι και 32 νοσηλεύτριες αναισθησιολογικού.

Με τις νέες επεμβατικές μεθόδους (καρδιολογικές, ενδοσκοπικές, ακτινολογικές, μεταμοσχεύσεις κ.λπ. οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Αν αναπτυχθούν και τα 9 κλειστά χειρουργεία που είναι κλειστά εδώ και 5 χρόνια, τότε ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί.

Σήμερα με όλες αυτές τις δραστηριότητες αντί για 28 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, υπηρετούν μόνο 19 μόνιμοι και 1 επικουρικός ειδικευμένοι γιατροί. Στο τέλος του χρόνου θα μείνουν 16 ειδικευμένοι, λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Οι ανάγκες των ασθενών είναι μεγάλες και επείγουσες

Όπως αναφέρει το Σωματείο, ο Ευαγγελισμός είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας και δέχεται όλο το 24ωρο βαριά περιστατικά απ’όλη τη χώρα.

Οι ειδικευόμενοι καλύπτουν όλες τις προβλεπόμενες θέσεις, όμως με αρκετούς συναδέλφους σε παράταση. Προφανώς, χρειάζεται να συσταθούν πολλές νέες θέσεις από τώρα για τις νέες χειρουργικές αίθουσες.

Πολύ συχνά 1 αναισθησιολόγος για 2 και κάποιες φορές για 3 χειρουργικά τραπέζια, κατά παράβαση των αρχών ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας.

Ενώ, οι νοσηλεύτριες του αναισθησιολογικού καλύπτουν ταυτόχρονα 2 χειρουργικές αίθουσες με πολύ σοβαρά περιστατικά επίσης, κατά παράβαση των αρχών ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας.

Το Σωματείο έχει ήδη ζητήσει επίσημη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας και την 1η Υ.ΠΕ. για όλα τα ζητήματα και φυσικά για το αναισθησιολογικό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης