Τι θα κάνουν στις 5 Ιουνίου οι δανειστές όταν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ - Δεν προλαβαίνουν συμφωνία - Κανένα σχέδιο για ανάπτυξη

Είμαστε πάντα στο ίδιο σημείο ακινησίας: Οι δανειστές θέλουν μέτρα που να εξασφαλίζουν συγκεκριμένα έσοδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα που δεν εξασφαλίζουν έσοδα αλλά τα... υπόσχονται.

Οι δανειστές το έχουν ξαναζήσει αυτό με την κυβέρνηση Παπανδρέου που υποσχόταν έσοδα από την φοροδιαφυγή και την πώληση δημόσιας περιουσίας αλλά η κυβέρνησή του, μη πράττοντας τίποτε, ανάγκασε τους δανειστές, δανειστές όχι μόνο να επινοήσουν την καταβολή της βοήθειας σε δόσεις (για να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων) αλλά να τον... άλλαξουν κι όλας από πρωθυπουργό!!

Ο κ. Τσίπρας ελέω Βαρουφάκη κάνει τό ίδιο λάθος με τον Παπανδρέου. Προτείνει μέτρα μη κοστολογημένα και στη συνέχεια τηλεφωνεί σε Μέρκελ, Ολάντ και λοιπούς, ζητώντας οι πρτάσεις του, να περάσουν με πολιτική τους παρέβαση. Μονότονα όμως του επαναλαμβάνουν ότι "πρώτα πρέπει να τα βρεί με τους θεσμούς".

ΗΗ άποψη Βαρουφάκη εδώ είναι: Εγκρίνετε τα μέτρα που σας προτείνουμε και είναι δικά μας δουλειά να αποδώσουν (αυτά έλεγα κάποτε και ο Παπακωνσταντίνου).

Με δεδομένο ότι συμφωνία δεν θα υπάρξει τις επόμενες τρεις τουλάχιστον εβδομάδες, έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστούν οι δανειστές την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ τον Ιούνιο.

* Θα τις κάνουν όλες μια με ένα μήνα περίοδο εξόφλησης, ώστε να υπάρξει ο χρόνος μέχρι τη συμφωνία;

* Θα επειτρέψουν στην Ελλάδα να ξαναδανειστεί από τις ελληνικές Τράπεζες;

* Θα της επιστρέψουν το 1,9 δισ. ευρώ με ένα εύσχημο τρόπο;

(Οι δυο πρώτες περιπτώσεις είναι πιθανές η τρίτη μάλλον όχι).

ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο μεταξύ η Ελλάδα πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο για την εκ βάθρων αναγκαία αναδιάρθωση της χώρας ώστε να αποκτήσει ένα νεο παραγωγικό μοντέλο, με κίνητρα, χωρίς γραφειοκατία, λιγότερους φόρους, ξεκάθαρους κανόνες και ένα ευέλικτο κράτος που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα.

Η οικονομία της χώρας διαλύεται με πρωτοφανή ταχύτητα αφού υπάρχει γενική στάση πληρωμών, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν, το κράτος δεν πληρώνει ούτε τα φάρμακα, (μόνο μισθούς και συντάξεις), τα δημόσια έργα σταματούς κ.ο.κ.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τέλος αν δεν υπάρξει συμφωνία και όλα μετατεθούν για το Φθινόπωρο (κάτι που οι δανειστές δεν το αποκλείουν) η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Οι επερχόμενοι φόροι, η επιδέινωση της αγοράς και επέκταση της στάσης πληρωμών και στον ιδιωτικό τομέςα θα δημιοργήσουν και κοινωνική κρίση χωρίς προηγούμενο.

               ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης