Τι θα γίνει με τα Ταμείο των δημοσιογράφων;

Στον γκρεμό το ταμείο επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων - ΕΔΟΕΑΠ. Η κυβέρνηση, αφού κατήργησε τον ασφαλιστικό πόρο αγγελιόσημο - από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 - και οδήγησε το ταμείο σε οικονομική ασφυξία, ετοιμάζεται δια του υπουργείου Εργασίας να νομοθετήσει νέες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα εσόδων του ταμείου, το οποίο η ίδια δημιούργησε.

Στο ταμείο αναμένεται να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ από την πρώτη ημέρα εργασίας τους σε αυτά.
Οι εισφορές που θα καταβάλλονται υπέρ ΕΔΟΕΑΠ (επικούρηση, περίθαλψη, εφάπαξ) θα είναι 8% των εργαζόμενων και 6% των εργοδοτών.
Ταυτοχρόνως, όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ θα καταβάλουν το 2% του τζίρου τους  ως εισφορά υπέρ του ταμείου.
Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Ν. Καρούτζος χαρακτήρισε «άθλο» την διατήρηση της λειτουργίας του Οργανισμού μέχρι σήμερα, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου και υπογράμμισε ότι πλέον τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.
«Προτιμώ μια κακή λύση, από την μη λύση», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης καθυστέρησης.
Σημείωσε ότι θα παραμείνει το νομικό καθεστώς του ταμείου ως ΝΠΙΔ, αλλά δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον ασφαλισμένων που θα εισέλθουν στον ΕΔΟΕΑΠ. Σήμερα άμεσα και έμμεσα μέλη φθάνουν περίπου τις 17.000 ασφαλισμένους.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης