Τα 70 χρόνια έγιναν 20 και μετά οκτώ (αποφυλάκιση μελών Συνωμοσίας)

Ελεύθεροι έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια εγκλεισμού είναι από χθες το απόγευμα τα αδέλφια Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, βασικά στελέχη και οι δύο της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Σε καθέναν από αυτούς είχαν επιβληθεί ποινές πολυετούς κάθειρξης και αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους, κάνοντας χρήση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι δυο τους συνελήφθησαν όταν είχαν αφήσει ένα δέμα-βόμβα σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος, στο Παγκράτι. 

Μετά τις συλλήψεις τους είχαν δηλώσει «περήφανα μέλη της “Συνωμοσίας”», σε επιστολές και κείμενα που είχαν δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο. Στο διάστημα που βρίσκονταν έγκλειστοι, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, αρχικά για το επονομαζόμενο «Σχέδιο Φοίνικας», στο πλαίσιο του οποίου είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, και είχε ταχυδρομηθεί φάκελος-βόμβα στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χωριανόπουλο.

Το 2014 συνεργάστηκαν μέσα από τη φυλακή με τον τότε φυγόποινο Χριστόδουλο Ξηρό, για να φέρουν εις πέρας το σχέδιο απόδρασής τους από τις φυλακές Κορυδαλλού, γνωστό με την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος».

Το 2017, η «Συνωμοσία» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του δέματος-βόμβα στον τέως Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ πιο πρόσφατα παραπέμφθηκαν σε δίκη για ηθική αυτουργία σε σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, κατηγορία από την οποία απαλλάχθηκαν.

Οι Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος συγκέντρωσαν ποινές κάθειρξης πάνω από 70 χρόνια ο καθένας, τα οποία έπειτα από συγχωνεύσεις έγιναν 20 προς έκτιση. Κάνοντας χρήση των διατάξεων του αποκαλούμενου «Νόμου Παρασκευόπουλου», τα δύο αδέλφια αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης