Τα ΕΛΤΑ σε οικονομική περιδίνηση - Με χρήματα του Νίκου Παππά πληρώθηκε η μισθοδοσία

Τα ΕΛΤΑ βούλιαξαν οικονομικά. Πώς πλήρωσαν μισθοδοσία την περασμένη Πέμπτη ενώ τα ταμεία τους ήσαν άδεια; Η στάση πληρωμών αποσοβήθηκε χάρη στην παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά. Σημειώνεται ότι η καταβολή των 10 εκατ. ευρώ δεν έγινε από τον οφειλέτη της υπηρεσίας, το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης η χρηματοδότηση έγινε με ευθύνη των ΕΛΤΑ, τα οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν διέθεταν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο τελευταίος εκταμίευσε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογιών Επικοινωνιών (ΥΨΗΠΤΕ) 10 εκατ. ευρώ και με τα χρήματα αυτά καταβλήθηκε η μισθοδοσία β΄ δεκαπενθημέρου Φεβρουαρίου στο προσωπικό της επιχείρησης.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η επιχείρηση μπαίνει μέσα 7 εκατ. ευρώ τον μήνα ή 85 εκατ. ευρώ τον χρόνο, είναι μόνο θέμα χρόνου πότε η διοίκηση θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Το πρόβλημα στάσης πληρωμών θα εμφανιστεί είτε στο τέλος του μήνα είτε στα μέσα του επόμενου, αφού όμως τα ΕΛΤΑ λάβουν τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ της προκαταβολής της Καθολικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) για το 2017.

Τα ΕΛΤΑ πρέπει να χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 200 εκατ. ευρώ η PwC προτείνει να διατεθούν στην κάλυψη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τη μείωση του προσωπικού. Η πρόταση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, από τη στιγμή που η επιχείρηση ξοδεύει πλέον πάνω από το 60% του κύκλου εργασιών της σε μισθοδοσία των 6.000 εργαζομένων ή 8.000 αν συνυπολογιστούν και οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι.

Φέτος τα έσοδα των ΕΛΤΑ δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ και ότι αν δεν μειώσουν το προσωπικό, πάνω από 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 2/3 των εσόδων του, θα διατεθούν σε μισθοδοσία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης