ΤΑΖ: Ο Έβρος παγίδα θανάτου για πρόσφυγες

Στο συνοριακό πέρασμα του Έβρου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πρόσφυγες που επιχειρούν να διασχίσουν τα νερά του ποταμού, αναφέρεται η εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου.

«Ο Έβρος σχηματίζει το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Σχεδόν 13.000 πρόσφυγες διέσχισαν το ποτάμι φέτος στη διαδρομή τους προς την Ε.Ε. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν πολυάριθμα δυστυχήματα με τραυματίες και νεκρούς» γράφει μεταξύ άλλων.

Η TAZ σημειώνει ότι οι προσφυγικές ροές έχουν μεν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο «η διαδρομή μέσω του Έβρου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. […] Ορισμένους τους περιμένει μετά το πέρασμα του ποταμού κάποιος οδηγός, που τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

»Συχνά οι οδηγοί είναι κατάκοποι, ακόμη και ανήλικοι χωρίς οδηγική εμπειρία. Έχουν σημειωθεί πολυάριθμα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με τραυματίες και νεκρούς. Μόλις πριν από μερικές ημέρες ένα μίνι βαν συγκρούστηκε με ένα φορτηγό. Όλοι οι επιβαίνοντες του βαν (σ.σ. πρόσφυγες) σκοτώθηκαν».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι η βόρεια Ελλάδα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη ως σημείο πρώτης υποδοχής προσφύγων που καταφθάνουν μέσω Έβρου. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι πρόσφυγες που κατασκήνωσαν προσωρινά στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη «περιμένοντας να καταγραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπήρχε πολύ λίγο προσωπικό για να επισπευσθεί η διαδικασία».

Το ρεπορτάζ της TAZ αναφέρει ότι «υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την Ε.Ε. για τη στήριξη των ανθρώπων στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα τις περισσότερες φορές δεν φθάνουν καν εκεί. Διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρνει να βελτιστοποιήσει τις εσωτερικές διαδικασίες της».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης