ΤΑΖ: «Μας έτρωγαν τα ποντίκια στη Σάμο» καταγγέλλει πρόσφυγας

Το θέμα των συνθηκών διαμονής των προσφύγων στον καταυλισμό στη Σάμο επαναφέρει η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ δημοσιεύοντας συνέντευξη πρόσφυγα από την Γκάνα η οποία κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας του Βερολίνου, γιατί κατέθεσε την προσφυγή απαντά:

«Γιατί δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν εδώ όλα αυτά.

Ήρθαμε γιατί χρειαζόμασταν βοήθεια, αλλά οι αρχές μας αγνόησαν. Μετά την καταγραφή μας δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε, ούτε καν μια κουβέρτα.

Με τα τελευταία μας χρήματα έπρεπε να αγοράσουμε από άλλους πρόσφυγες μια σκηνή με τρύπες και να κοιμηθούμε δίπλα στον κατάμεστο καταυλισμό. Ο άντρας μου, ο αδελφός μου κι εγώ σε ένα στρώμα. Έβρεχε και μας έτρωγαν τα κουνούπια και τα ποντίκια. Νύχτες ολόκληρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ και όλα αυτά ενώ είμαι έγκυος».

Η νεαρή γυναίκα από την Γκάνα, έγκυος στον ένατο μήνα, συμπληρώνει πως «για το φαγητό έπρεπε να περιμένουμε ώρες και ήταν πραγματικά κακό.

Όλη την ημέρα είχαμε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό κατ΄ άτομο. Σαν έγκυος πρέπει να πίνω πολύ νερό, τουλάχιστον πέντε ή έξι μικρά μπουκαλάκια. Εύχομαι οι δικαστές να έρθουν εδώ στη Σάμο χωρίς προειδοποίηση και να δουν πώς μας μεταχειρίζονται και κάτω από ποιες συνθήκες ζούμε. Κάποιοι τρελαίνονται εδώ, άλλοι πεθαίνουν».

Τέλος, η νεαρή πρόσφυγας εξηγεί ότι κατάφερε να υποβάλλει την προσφυγή μέσω ενός Γερμανού νομικού. Το τηλέφωνό του το βρήκε μέσω ενός workshop που οργανώθηκε από εθελοντές για τη διαδικασία ασύλου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης