Σύσκεψη για την εγκατάλειψη της Σαμοθράκης (από το 1995)

Κυβερνητική σύσκεψη προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 μ.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των Υπουργών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Η πλήρης εγκατάλειψη του λιμένα της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη διαπιστώθηκε πρόσφατα με τον πλέον πιο οδυνηρό τρόπο, καθώς έργα συντήρησης και καθαρισμού του πυθμένα έχουν να πραγματοποιηθούν από το 1994-1995, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες.

Το λιμάνι είναι «μπαζωμένο», όπως καταγγέλλουν τοπικοί παράγοντες του νησιού, ενώ, προσθέτουν, εδώ και χρόνια κανείς από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης στον οποίον ανήκει η διαχείριση του λιμανιού δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τους για την αποκατάσταση του.

Ανάλογη αδιαφορία όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως επέδειξαν και οι κατά καιρούς υπουργοί, υφυπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας, τουλάχιστον των τελευταίων ετών οπότε και τα προβλήματα μοιάζουν να επιδεινώθηκαν.

Ο πυθμένας του λιμένα βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια του με μπάζα, επιχωματώσεις και άλλα υλικά τα οποία φέρνουν τα ρέματα της περιοχής με συνέπεια κάθε προσέγγιση πλοίου να είναι κυριολεκτικά ρωσική ρουλέτα.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα του λιμένα είναι το μήκος του το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός πως είναι εκτεθειμένο στους βόρειους ανέμους, καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση πλοίων μήκους άνω των 110-120 μέτρων.

Τα πλοία με αυτό το μήκος δεν μπορούν να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι και καθώς είναι εκτεθειμένα στον βοριά πολύ εύκολα μπορούν να προσαράξουν στα αβαθή του λιμένα λόγω των μπάζων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης