Σύγχρονοι Έλληνες Εθνικοί Ευεργέτες: Μόνο ένας, ο Νιάρχος

Τον 19ο αιώνα η Ελλάδα ενισχύθηκε σημαντικά από ένα πλήθος εθνικών ευεργετών που διέθεσαν ακόμη και το σύνολο της περιουσίας τους για να στηρίξουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος που δεν είχε υποδομές αλλά και την εθνική συνείδηση ενός λαού αληθινό σκορποχώρι.

Ευεργέτες στήριξαν την Εθνική Άμυνα όπως ο Αβέρωφ που κατασκεύασε το ομώνυμο θωρηκτό ή έχτισε την Σχολή Ευελπίδων, την Παιδεία όπως ο Αρσάκης, την Υγεία όπως ο Δρομοκαϊτης, το εμπόριο όπως ο Βαρβάκης και πολλοί άλλοι.

Οι εθνικοί ευεργέτες χάθηκαν τον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο. Στη θέση τους εμφανίστηκε μια παρασιτική δήθεν αστική τάξη η οποία όχι μόνο δεν ενίσχυε το ελληνικό κράτος αλλά μέσα από στενή διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα έπαιρνε τα μεγάλα δημόσια έργα, τα υπερτιμολογούσε και κερδοσκοπούσε.

Αυτή η δήθεν αστική τάξη κυρίως αεριτζήδων, συνέβαλε στο καθεστώς κλεπτοκρατίας και μίζας που αποβούλιαξε τη χώρα. Το έκανε αγοράζοντας ποδοσφαιρικές ομάδες για να υπάρχει υποτίθεται λαϊκό έρεισμα και λειτουργώντας Μέσα Ενημέρωσης είτε για να εξυπηρετούν, είτε για να εκβιάζουν την πολιτική εξουσία.

Ένα παράδειγμα νόμιμης αντίληψης για τις σχέσεις του με το κράτος είναι ο κ. Ιβαν Σαββίδης ο οποίος πούλησε αντί του ποσού των 1,6 δισ. ευρώ τη ΣΕΚΑΠ και τις εταιρίες καπνού που είχε στη Ρωσία αλλά απαιτούσε από το ελληνικό Δημόσιο να μην πληρώσει ο ΠΑΟΚ τόκους και πρόστιμα (όπως και έγινε - γλύτωσε 18 εκ. ευρώ), και να διαγραφεί ένα πρόστιμο λαθρεμπορίας ύψους 38 εκ.ευρώ από την ΣΕΚΑΠ.

Δεν είσαι ακριβώς εθνικός ευεργέτης όταν απαιτείς να σου διαγράψουν ψιχία, σε σχέση με τη υπερ-περιουσία που έχεις...

Ξαφνικά, εμφανίστηκε στον ορίζοντα ένας και μοναδικός εθνικός ευεργέτης. Είναι η οικογένεια Σταύρου Νιάρχου η οποία δεν αγοράζει ομάδες, ούτε έχει ΜΜΕ και όμως: Έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 2 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις υποδομές της Υγείας και τον Πολιτισμό. Πρόκειται για την εξαίρεση του κανόνα, τουλάχιστον σε τέτοια μεγέθη και αυτό είναι ίσως το μοναδικό φως ελπίδας σε αυτή την δύσμοιρη χώρα. Κάποιοι την στηρίζουν εντελώς άδολα...

                             ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης