Σύγκρουση Πειραιώς - Εγνατίας Οδού για 214 εκατ. ευρώ

Η δικαστική διένεξη Εγνατίας Οδού - Τράπεζας Πειραιώς καλά κρατεί. Ο αυτοκινητόδρομος πήρε το 2006 δάνειο  250 εκατ. ευρώ διάρκειας 16 χρόνων για την ολοκλήρωση των έργων, με ενέχυρο τα διόδια και βασικό όρο την ανάπτυξη σταθμών διοδίων ως το 2010.

Διόδια δεν... άνοιξαν, οπότε η τράπεζα κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση και δικαιώθηκε στα δικαστήρια, τα οποία υποχρέωσαν την Εγνατία να μεταφέρει τις εισπράξεις από τα διόδια απευθείας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η Εγνατία έχει καταθέσει αγωγή αναγνώρισης της ακυρότητας της καταγγελίας, αλλά και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προσδιορίστηκε για τις 5 Νοεμβρίου 2015.

Την περασμένη άνοιξη αναλαμβάνει τον δρόμο το ΤΑΙΠΕΔ και δίδει εντολή στην Εγνατία να φέρει το θέμα στη διαιτησία. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σήμερα στα 189 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, φτάνει τα 214 εκατ. ευρώ, καθώς η τράπεζα αξιώνει τόκους υπερημερίας.

Πάντως η διένεξη Τράπεζας - δρόμου είναι το μικρότερο κακό. Το έργο έχει τεράστια προβλήματα με τους κατασκευαστές, το ΕΣΠΑ (ίσως χαθούν 110 εκατ. ευρώ) κ.α.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης