Σχεδόν 2.000 πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά μέσα στον Αύγουστο

Άλλες επτά βάρκες έφθασαν στα ελληνικά νησιά, μεταφέροντας 297 ανθρώπους σε Λέσβο και Χίο, ενώ προχθες, έως το απόγευμα, είχαν φθάσει άλλες επτά στη Λέσβο, στις οποίες επέβαιναν 325 άτομα.

Οπως επισημαίνουν διεθνείς οργανώσεις, ο ρυθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί πολύ στη Λέσβο, όπου από την αρχή του μήνα έχουν φθάσει 70 βάρκες, μεταφέροντας 2.700 άτομα, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι παιδιά.

Ενδεικτικά, από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου έφθασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 1.943 άνθρωποι, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι οι αφίξεις ήταν περίπου οι μισές, δηλαδή 1.069 άνθρωποι.

«Η αντιμετώπιση προσφυγικού - μεταναστευτικού ξεπερνάει τις δυνατότητες της Ελλάδας, όπως άλλωστε και της κάθε χώρας ξεχωριστά». Με αυτή τη δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θέλησε να αποδώσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Μάλιστα, ο υπουργός δεν απέδωσε την αύξηση μόνο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και σε γεωπολιτικούς λόγους. «Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ», τόνισε.

Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, καθώς «δημιούργησε ένα κλειστό σύστημα μεταναστευτικών - προσφυγικών εισροών χωρίς αντίστοιχες εκροές», ενώ δεν έχει καθόλου λειτουργήσει το τμήμα της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που αφορά τις επιστροφές στη γείτονα. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης