Συνελήφθησαν τρεις Ρουμάνοι για την απάτη με τα ψεύτικα email για επιστροφή φόρου από το ΙΚΑ

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Σε χρόνο ρεκόρ εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η απάτη μέσω διαδικτύου, που είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μέρες με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για δήθεν επιστροφή φόρου, με υποτιθέμενο αποστολέα το ΙΚΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., το «κόλπο» είχαν στήσει τέσσερις Ρουμάνοι, (τρεις άνδρες και μια γυναίκα), εκ των οποίων συνελήφθησαν οι τρεις (ένας 26χρονος, ένας 25χρονος και η 21χρονη γυναίκα).

Οι δράστες είχαν αποστείλει χιλιάδες τέτοια μηνύματα σε χρήστες του ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να αλιεύσουν, με τη μέθοδο ''phishing'', προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Σε τρεις περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους πολίτες για την απάτη, τα κατάφεραν και απέσπασαν τους αριθμούς καρτών από τους κατόχους τους, με τις οποίες προέβησαν σε αγορές μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο είχε ήδη ξεκινήσει η έρευνα, από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν τα ίχνη των δραστών και προχθές, κατά την παράδοση προϊόντος, μετά από παραγγελία σε ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), συνελήφθη στην Αθήνα αρχικά ο 26χρονος. Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ο 25χρονος και 21χρονη, ενώ αναζητείται ο τέταρτος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 26χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πέντε σκληροί δίσκοι, καθώς και ατζέντες και σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις. Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατ' εξακολούθηση και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Επιπλέον, ο 26χρονος συλληφθείς έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για απάτες στη χώρα μας, ενώ για τα ίδια αδικήματα αναζητείται από τις ρουμανικές Αρχές. Σε βάρος της 21χρονης συλληφθείσας εκκρεμεί δικαστική απόφαση, για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων γυναικών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης