Συμβασιούχοι: Διαχρονικοί όμηροι του πελατειακού κράτους των πολιτικών

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει ηλικιακό όριο για να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ ου συμβασιούχοι στην καθαριότητα (η κυβέρνηση ανακοίνωσεπρο ημερών ότι θα φέρει νόμο ώστε να προσληφθούν μονίμως μέσω ΑΣΕΠ οι εργαζόμενοι που χρειάζονται στην καθαριότητα σε όλη τη χώρα).

Εύλογο το ερώτημα: Γιατί αυτή η απλή κίνηση δεν έγινε ποτέ εδώ και πολλά χρόνια; Γιατί δηλαδή όλες οι κυβερνήσεις συντηρούσαν τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, αντί να μετρήσουν τις πραγματικές κενές θέσεις και να τις καλύψουν;

Απάντηση: Γιατί αυτό βόλευε το πελατειακό τους κράτος. Με ανακύκλωση συμβασιούχων προσλάμβαναν εκ περιτροπής 3 και 4  εργαζόμενους σε κάθε θέση και έτσι "εξυπηρετώντας" περισσότερους εξασφάλιζαν τις ψήφους των οικογενειών τους.

Οι συμβασιούχοι δεν ήταν η μοναδικλή επινόηση των ιδιοτελών της πολιτικής. Το εφάρμοσαν παντού: Στους τετραωρίτες του ΟΤΕ που δούλευαν για 8 μήνες (μετά στη θέση τους ερχόταν άλλος), στα προγράμματα επιμόρφωσεων, σε επιδοτούμενες θέσεις κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα βέβαια που φρόντιζαν με ιδιαίτερη επιμέλεια να "βολεύουν" συμβασιούχους για ψηφοθηρία, είχαν εντελώς ξεχάσει τι θα κάνουν με τα σκουπίδια. Έτσι ενώ η χώρα πήρε έναν πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ ακόμα τα θάβει καταβάλλοντας πρόστιμα (!).

Από το 1975 μέχρι σήμερα και δεν μπορεί να εκπονήθεί ένα σχέδιο όπως έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και 70 χρόνια και ο λόγος είνια μόνο ένας: Δεν... προλαβαίνουν να δώσουν την δουλειά σε ημέτερους.

Τώρα η κυβέρνηση θα προσφύγει στο ΑΣΕΠ, και θα έχει κάποιο πρόβλημα γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή οι συμβασιούχοι να απολυθούν και γίνουν μονίμως άνεργοι αφούι στη θέση τους μπορεί να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ άλλοι, μιας και τα κριτήρια πρόσληψης δεν εξασφαλίζουν όποιον ήδη εργάζεται, άλλα όποιον δικαιούται τη θέση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης