Στα 50 ευρώ βενζίνη, τα 35 ευρώ είναι... φόροι

Κατέχουμε τη δεύτερη θέση πανευρωπαικά μαζί με την Ιταλία, και την πέμπτη θέση σε όλο τον κόσμο με την ακριβότερη βενζίνη, σύμφωνα με τη λίστα της «GlobalPetrolPrices». 

Σύμφωνα με τη λίστα που φέρει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2018, η πιο ακριβή χώρα ανάμεσα σε συνολικά 166, είναι η Ισλανδία με μέση τιμή βενζίνης τα 1,68 ευρώ. Ακολουθεί η Νορβηγία με 1,66 ευρώ, το Μονακό και το Χονγκ Κονγκ με 1,65 ευρώ, η Ολλανδία με 1,59 ευρώ, και στην 5η θέση συναντάμε την Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, με τιμή 1,57 ευρώ.

Η αιτία φυσικά βρίσκεται στους φόρους, όπου μετά την εκτίναξή τους στις αρχές του 2017, αντιπροσωπεύουν το 65%-70% της τελικής λιανικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, δηλαδή ποσοστό πολλαπλάσιο απ' ότι για παράδειγμα σε Γερμανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Καναδά ή Ιαπωνία. Χώρες όπου η μέση αγοραστική δύναμη απέχει παρασάγγας της ελληνικής.

Την πιο φθηνή βενζίνη στον κόσμο συναντάμε στη Βενεζουέλα, με μόλις... ένα σέντ, ενώ στην Ευρώπη, τη χαμηλότερη τιμή έχει η Λευκορωσία, με 0,51 ευρώ. Σε επίπεδο Ευρωπαικής Ενωσης, φθηνότερη είναι η Βουλγαρία με 1,04 ευρώ, γεγονός που εξηγεί και γιατί πολλοί βορειοελλαδίτες διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα για να φουλάρουν με βενζίνη. Στη γειτονιά μας πάντως έχουμε μακράν την πιο ακριβή βενζίνη. Στην Αλβανία κοστίζει 1,34 ευρώ, στη Τουρκία 1,25 ευρώ, στη Κύπρο 1,24 ευρώ, και στη Ρουμανία 1,17 ευρώ. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης