Σε έξαρση η γρίπη

Από τα μέσα Ιανουαρίου ώς τις αρχές Μαρτίου έχουν χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι που αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το Έθνος, από τα 620 δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση μόνο ένα βρέθηκε θετικό στον πανδημικό ιό Η1Ν1. 

Όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας της γρίπης οφείλονται σε στελέχη του ιού Α (Η3Ν2) και Β. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους.

«Έχουμε ελέγξει το φαινόμενο της γρίπης, είναι πάρα πολύ ηπιότερο φέτος» δήλωσε στο Mega ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία μορφή γρίπης που δεν καλύπτεται απολύτως από το αντιγριπικό εμβόλιο, έχει έντονα χαρακτηριστικά και γι' αυτό όσοι νοσήσουν -ειδικά εάν πρόκειται για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου- θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. 

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αγοράς εμβολίων, που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, για τον ιό Η1Ν1, σημειώνοντας ότι ήδη η πολιτεία κέρδισε τη δίκη εναντίον της Παστέρ και αναμένεται η επιστροφή 7 εκατ. ευρώ. «Θα κερδίσουμε και τη Glaxo και για όσα (εμβόλια) δεν χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα θα τα πάρουμε πίσω» είπε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης