Σαντορίνη: Δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά…

Υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου Κολούμπο

Σύμφωνα με σεισμολόγους υπάρχουν ενδείξεις για κάποιες  ανωμαλίες χωρίς όμως αυτό να είναι  ανησυχητικό. Οι σεισμοί που γίνονται είναι της τάξης των 2 με 3 Ρίχτερ, μεγέθη πολύ συνηθισμένα για την  Ελλάδα. Αλλά και οι τοπικοί φορείς δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία καθώς πολύ συχνά έχουν σεισμούς τέτοιου μεγέθους.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας είπε:

Μιλάμε για ηφαιστειακή δραστηριότητα, που στην πραγματικότητα δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Είναι φαινόμενα όπως η ροή αερίων με μεγαλύτερη ταχύτητα ή μια εσωτερική μετακίνηση του μάγματος σε πολύ μικρό βαθμό. Για να θορυβηθεί η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να έχει σοβαρή δραστηριότητα για πολλά χρόνια. Το ηφαίστειο πάντα προειδοποιεί. Πρέπει να γίνει εσωτερική διαδικασία ετών, αύξηση της θερμοκρασίας, μεταβολές στο τοπικό ανάγλυφο, έκλυση λάβας κ.λπ. Δεν γίνεται έτσι απλά μια έκρηξη.

Καθησυχαστικός είναι και ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης, Μάρκος Καφούρος, ο οποίος τονίζει ότι εδώ και χρόνια γίνεται διαρκής παρακολούθηση του ηφαιστείου.

Στη Σαντορίνη έχουμε το πιο πλούσιο δίκτυο, με όργανα για να παρακολουθούμε τη δραστηριότητά του. Οι αρμόδιοι επιστήμονες με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να ανησυχούμε. Ούτως ή άλλως ξέρουμε ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό και έχει κάποιου είδους δραστηριότητα και, σε κάθε περίπτωση, αν είναι να συμβεί κάτι στο μέλλον, θα το γνωρίζουμε από πριν. Κανένα ηφαίστειο δεν εκρήγνυται ξαφνικά.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του  υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπου όμως προβληματίζει τους επιστήμονες  οι οποίοι μελετούν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που έχουν.  

Ήδη στην περιοχή  τις προηγούμενες εβδομάδες βρέθηκαν Ιταλοί ηφαιστειολόγοι οι οποίοι ερεύνησαν  τη δραστηριότητα του ηφαιστείου ενώ αυτή την περίοδο στο νησί της Καλντέρας βρίσκεται το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Το ηφαίστειο του  Κολούμπου έδωσε το Σεπτέμβριο του 1650 τη μοναδική ιστορική έκρηξη έξω από το χώρο της καλντέρας της Σαντορίνης.

Προηγήθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Σταδιακά η  ήπια έξοδος μάγματος οικοδόμησε ένα  υποθαλάσσιο ηφαίστειο διαμέτρου 30 km και ύψους 300 m, του οποίου η κορυφή μόλις ξεπρόβαλε από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακολούθησε μία τεράστια και βίαιη έκρηξη, η οποία εκτίναξε περίπου 2 km3 τέφρας σε ύψος χιλιάδων μέτρων.

Το 2006 μία αποστολή του NOAA Ocean Explorer (National Oceanic and Atmospheric Administration) αποκάλυψε ότι στον πυθμένα του καλντερικού κρατήρα υπάρχει ένα σημαντικό υδροθερμικό πεδίο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για τη δραστηριότητα που  παρατηρείται, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη  ημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών  επιστημόνων για την ενημέρωση  της κοινής γνώμης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος και Protothema

Δείτε επίσης