Πώς Γερμανία και ΗΠΑ έδιωξαν το Ορούτς Ρέι - Η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξαναπροκαλέσει

Οι εντατικές πιέσεις κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου προς την Άγκυρα, οδήγησαν τελικά στην απόφαση των Τούρκων, λίγο πριν τις έξι χθες το απόγευμα, στην εντολή για αποχώρηση του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» αλλά και του στολίσκου των πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν.

H Άγκυρα έγερνε ήταν έτοιμη να εκδώσει νέα NAVTEX που θα έφερνε το «Ορούτς Ρέις» κοντά στο Καστελόριζο, παρά τις πιέσεις του Βερολίνου για διατήρηση απόστασης μεγαλύτερης των 12 ναυτικών μιλίων (ν.μ.), από το ελληνικό ακριτικό νησί.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη NAVTEX που εξέπνευσε χθες τα μεσάνυχτα, το «Ορούτς Ρέις» είχε φθάσει να δραστηριοποιείται ακόμη και 32 ν.μ. από το Καστελόριζο, ενώ στις επαφές τους με τους Γερμανούς, οι Τούρκοι εμφανιζόταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε περιοχή μεταξύ των 6 με 12 ν.μ., παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις.

Φαίνεται ότι το κλίμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στην Ε.Ε. περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας ήταν σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Βερολίνου.

Παρά τις αποκλίνουσες απόψεις (Γαλλία, Αυστρία πιο σκληρές και Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία πιο μετριοπαθείς), στην Άγκυρα διαμηνύθηκε ότι παραβίαση του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Καστελόριζο από τα 6 στα 12 ν.μ., μάλιστα με πολεμικά μέσα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρούσα στο ακριτικό νησί, θα δυσκόλευε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το να μη προχωρήσει σε δραστικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας.

ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Πίεση ασκήθηκε προς την Άγκυρα και από την Ουάσιγκτον. Η ξαφνικλη παρουσία του Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία χθες, την ημέρα που επρόκειτο να ανανεωθεί η Τουρκική NAVTEX είχε διπλό στόχο: πρώτο να στείλει σήμα στην Άγκυρα, δεύτερον, να ασκήσει πίεση και προς τους Κυπρίους.

Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει «κλειδί» για την μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα αφού η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα Κατεχόμενα ως μοχλό πίεσης όχι μόνο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προς το σύνολο των χωρών της περιοχής.

Μια ενδιαφέρουσα, αθόρυβη αλλά πολύ στιβαρή, πτυχή της αμερικανικής παρέμβασης είναι η στρατιωτική. Χθες, το πλοίο υποστήριξης του Αμερικανικού Ναυτικού USNS Yuma, έπλευσε από τα ανοιχτά της Κύπρου, πέρασε σε ορατή απόσταση από τον στόλο που συνόδευε το «Ορούτς Ρέις» και την περιοχή που δραστηριοποιούταν τις προηγούμενες ημέρες, προτού κατευθυνθεί βορειοδυτικά προς τη Ναυτική Βάση της Σούδας, όπου θα βρίσκεται σε λίγη ώρα.

Αυτή η κίνηση έγινε αντιληπτή διότι, ασυνήθιστη τακτική για πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, οι πομποί του ήταν ανοιχτοί, με αποτέλεσμα να είναι ορατό μέσω του marine-traffic. Χθες, επίσης, στην Κύπρο κατέφθασαν δύο ταχύπλοα σκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού για ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ

Είναι πάντως απολύτως σαφές, ότι η Άγκυρα υποχώρησε αλλά θα συνεχίσει τις πιέσεις. Άλλωστε, όπως είπε αξιωματούχος του Τουρκικού υπουργείου Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, το «Ορούτς Ρέις» ολοκλήρωσε τις έρευνες δύο διαστάσεων (2D) και, αν υπάρχουν ενδείξεις, θα ακολουθήσουν οι τρισδιάστατες (3D) ή και γεωτρήσεις.

Σε δέκα ημέρες, το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» θα είναι απολύτως έτοιμο για επιχειρήσεις και άπαντες στην Αθήνα το γνωρίζουν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης