Πως η κυβέρνηση έχασε ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

Σε ρεπορτάζ του Γιώργου Παππά από τη Γερμανία καταγράφηκε η ιστορία ενός ελληνικού σχολείου στο Μόναχο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και που τελικώς χάνεται για το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για το ακίνητο στη Hachinger Bach Str., στη συνοικία Berg am Laim στο ανατολικό Μόναχο. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου σταμάτησαν πριν από τρία χρόνια, το ημιτελές κτίριο θα κατεδαφιστεί και το οικόπεδο που αγόρασε η Ελλάδα το 2001 επιστρέφει στον Δήμο Μονάχου.

Η εκπρόσωπος του Δήμου Μονάχου, Κριστίνε Φρανκ, εξηγεί: «Οι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και Δήμου Μονάχου, ιδίως για την επαναγορά του οικοπέδου στη Hachinger-Bach-Straße δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως, όμωςτο σίγουρο είναι ότι το ημιτελές κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο, μεγαλύτερο σχολικό κτίριο από την πόλη του Μονάχου».

Το οικόπεδο είχε αγοραστεί από την Ελλάδα το 2001, αλλά αντιδράσεις και προσφυγές περιοίκων και τοπικών παραγόντων καθυστέρησαν την έναρξη οικοδομικών εργασιών – η πρώτη πολεοδομική άδεια εκδόθηκε το 2008. Ωστόσο οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα επιστροφής του οικοπέδου ύστερα από αγωγή του Δήμου Μονάχου το 2013.

Η τροποποιητική σύμβαση της 12.08.2015, που υπεγράφη επί υπουργού Γιώργου Πελεγρίνη και αρμόδιου υφυπουργού Κώστα Ζουράρι περιλάμβανε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή ενός κλειστού οικοδομήματος και μάλιστα με χρονοβόρες και κοστοβόρες αντισεισμικές προδιαγραφές και ενδοδαπέδια θέρμανση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης