Πρώτα αυτοκτόνησε... και μετά αποκάλυψε το κύκλωμα της Θεσσαλονίκης

Όλα ξεκίνησαν με μιά αυτοκτονία. Ο 45χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίων Λεωνίδας Μαριόλης, πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του, στριμωγμένος από τα χρέη προς τοκογλύφους της Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση όμως βρήκαν μια μακροσκελή επιστολή του αυτόχειρα που εξηγούσε με στοιχεία και λεπτομέρειες τα πάντα. Ήταν 29 Ιουνίου του 2011.

Επτά μόνον μήνες μετά, 53 Θεσσαλονικείς "υπεράνω υποψίας" συλλαμβάνονται για εκβιασμούς, τοκογλυφίες και σωρεία άλλων παράνομων πράξεων. Οι διωκτικές αρχές, έχοντας την καταγγελία του νεκρού θύματός τους, γνώριζαν ποιόν να παρακολουθήσουν. Έτσι κατέγραψαν χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες τους και "έδεσαν" την υπόθεση.

Κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτό το κύκλωμα θεωρούνται ο 58χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του κ. Κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), αλλά και τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Μάριος Μελέτης που έχουν παλαιότερα κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για συμπλοκή με αστυνομικούς.

Κατηγορούμενος είναι ακόμη ο 54χρονος επιχειρηματίας Δημήτριος Λαμπάκης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας με ...σφολιάτες στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς την εταιρεία την είχε υφαρπάξει απο τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, ένα ακόμη θύμα των τοκογλύφων.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται επιβαρυντικά στοιχεία και για συγγενείς του Δ. Λαμπάκη ανάμεσα στους οποίους και ένας 25χρονος.

Κατηγορείται επίσης το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ στην συμπρωτεύουσα Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος ακούγεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες «να κρατάει στο συρτάρι καταγγελίες για την δραση του τοκογλυφικού κυκλώματος και κυρίως του βασικού κατηγορούμενου Μάρκου Καραμπέρη», όπως σημειώνεται στη δικογραφία.

Ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και αυτό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Φερέτη – σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας – ο οποίος σύμφωνα με τους αστυνομικούς «παλαιότερα είχε δανειστεί χρήματα από τον Μάρκο Καραμπέρη, αλλά μετά ανέλαβε έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών να διεκπεραιώνει τις οικονομικές συναλλαγές και τις τοκογλυφικές πράξεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία».

Στην δικογραφία βρίσκεται και το όνομα διευθυντικού στελέχους μεγάλης Τράπεζας, ο οποίος κατηγορείται ότι φρόντιζε για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές του κυκλώματος και για το «ξέπλυμα» των εισπράξεων των τοκογλύφων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των αξιωματικών της ΕΛΑΣ ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεπλυθεί με το σύστημα των κερδισμένων δελτίων του «Στοιχήματος», ενώ μέχρι και πρόσφατα ο Μάρκος Καραμπέρης και ένας συνεργάτης του πήγαιναν ταξίδια στην Ελβετία όπου διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές εισπράξεις.

Η μακρά λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνεται από σειρά «μπράβων» της νύχτας αλλά και από διάφορους ιδιώτες,αστυνομικούς, οι οποίοι υποβοηθούσαν το κύκλωμα στις δουλειές του. Ανάμεσά τους ένας αλλοδαπός πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αλλά και ένας παράγοντας της ομάδας. Και οι δύο συμμετείχαν σε κύκλωμα «μπράβων».

Στην δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν πολλές καταθέσεις επιχειρηματιών - θυμάτων των τοκογλύφων αλλά και δεκάδες χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες, μέσω των συστημάτων της ΕΥΠ.

Το κύκλωμα δάνειζε με τόκο 5-10% ανά... δεκαήμερο. Δρούσε επί 15 περίπου χρόνια με τζίρο που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ! Τα μέλη της ήσαν πάμπλουτοι άνθρωποι που ζούσαν την ανάλογη ζωή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης