Πρόσκρουση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού με εμπορικό- Η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

Την πρόσκρουση του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» με το εμπορικό πλοίο «Maersk Launceston» έξω από το λιμάνι του Πειραιά, σήμερα το πρωί, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης. 

Υπενθυμίζεται ότι το «Καλλιστώ» ρυμουλκείται προς το ναύσταθμο της Σαλαμίνας καθώς έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και έχει πάρει κλίση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του υπουργείου, οι δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ» μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος του Πολεμικόυ Ναυτικού, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με το υπουργείο, διενεργείται επίσης προανάκριση για το συμβάν. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης:

«Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ.

Τα μέλη του  πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ  δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας». 

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σημείωσε ότι: «Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού σημειώθηκε πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ΝΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού». 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης