Προσωρινή αναστολή στις συνταγές με γενόσημα φάρμακα

Αναστολή του μέτρου για τα γενόσημα

Το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει τη δυνατότητα συνταγογράφησης με δραστική ουσία. Έτσι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προχώρησε σε αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, ανέφερε ότι ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να εντοπίσει και να χορηγήσει το φθηνότερο γενόσημο με βάση τη δραστική ουσία που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Για ταλαιπωρία των ασφαλισμένων έκανε χθες λόγο και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για μερικές μέρες την εφαρμογή του μέτρου, μέχρι να προσαρμοστούν οι παράμετροι του ηλεκτρονικού συστήματος και να ενσωματωθούν οι νέες τιμές που θα προκύψουν με το υπό έκδοση δελτίο τιμών φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, χαρακτηρίζει αναμενόμενα τα τεχνικά προβλήματα, καθώς πρόκειται για μία ριζική αλλαγή στη φαρμακευτική περίθαλψη των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρέπει να γίνεται στόχος προεκλογικών βολών, δεδομένου ότι αποτελεί μια εθνική προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων», αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Μάρτιο, εξυπηρετήθηκαν από συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς σχεδόν 845.000 ασφαλισμένοι (230.206 του ΟΠΑΔ, 119.627 του ΟΑΕΕ, 356.224 του ΙΚΑ, 120.026 του ΟΓΑ και 18.872 του ΤΥΔΚΥ).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης