Προσπάθεια καταγραφής αλιευμάτων σε Αιγαίο - Ιόνιο

Τα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι περίπου το 90% των βασικών ειδών για τα οποία υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεί υπόκειται σε υπεραλίευση. Από τα 82.000 αλιευτικά σκάφη των μεσογειακών χωρών (της Ε.Ε. και τρίτων χωρών), περίπου το 80% είναι μικρά (κάτω των 10 μ.). Στα μικρά αλιευτικά εργάζεται το 60% των απασχολουμένων στον κλάδο, ενώ εκτιμάται ότι ψαρεύουν το 1/4 των αλιευμάτων.

Η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για να συλλέξει δεδομένα αλιευμάτων από τα σκάφη που είναι μικρότερα των 10 μ., και που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού αλιευτικού στόλου (περίπου 14.000 από τα 15.188 συνολικά). Τα σκάφη αυτά δεν υποχρεούνται να τηρούν ημερολόγιο αλιείας και να καταθέτουν δήλωση εκφόρτωσης των αλιευμάτων τους,

Από τον Φεβρουάριο του 2016, οι ελληνικές αρχές υποχρεώνουν τους πλοιοκτήτες μικρών αλιευτικών να καταθέτουν μηνιαία δήλωση παραγωγής. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί σε αυτό περίπου 5.000 σκάφη.

Προς το παρόν, δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν συμμετέχουν, αλλά σταδιακά, η μη κατάθεση δήλωσης παραγωγής θα έχει συνέπειες, όπως τη μη ανανέωση της αλιευτικής άδειας, τον αποκλεισμό από προγράμματα επιδοτήσεων κ.ο.κ. Αρκετοί ψαράδες φοβούνται τη δήλωση, θεωρούν ότι είναι πλοκάμι της εφορίας.

Πάντως το πολύπαθο εθνικό πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων δεν θα καταφέρει ούτε φέτος να συλλέξει πλήρη στοιχεία (από την αρχή έως το τέλος του έτους), αλλά πιθανότατα μόνο από τον Αύγουστο και μετά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης