Προς ιδιωτικοποίηση άλλες 46 μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις

Ένα δεύτερο κύμα ιδιωτικοποιήσεων έχει φέρει αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ και πλήττει ευθέως το πελατειακό - κομματικό κράτος. Με αυτό, ιδιωτικοποιούνται 46 μικρότερης και μεγαλύτερης σημασίας περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η νικελοβιομηχανία ΛΑΡΚΟ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ποσοστά του ΔΕΣΦΑ (34%), του «Ελευθέριος Βενιζέλος» (25%) και πλειάδα άλλων μειοψηφικών συμμετοχών του Δημοσίου.

Τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη νέα θυγατρική του Υπερταμείου, η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη συσταθεί κι ας αποτελεί εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως και η τρίτη λίστα εταιρειών που θα μεταβιβαστούν σε αυτήν.

Όπως γράφουν τα "Νέα" τα παραπάνω είναι υποχρέωση της χώρας που απορρέει από τη δεύτερη αξιολόγηση και στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιχειρήσεων αυτών, χωρίς να αποκλείεται το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, όπου και αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τέλος, η μεταφορά των επιχειρήσεων αυτών στο Υπερταμείο συνεπάγεται απώλεια της δυνατότητας διορισμού των διοικήσεων από τους υπουργούς ή επηρεασμού των αποφάσεων για το προσωπικό, προοπτική που ήδη διχάζει την κυβέρνηση και το κόμμα, δηλαδή το κομματικό κράτος θα έχει υποστεί κι άλλο πλήγμα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης