ΠΝΟ: ΄Εδεσαν τα πλοία οι ναυτεργάτες

Απεργία ΠΝΟ

«Δεμένα» θα μείνουν από σήμερα στις έξι το πρωί τα πλοία σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στις εξαγωγές της χώρας και στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με αγροτικά προϊόντα.

Επίσης να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών στο γραφείο της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου προκειμένου να εξεταστεί πώς θα αντιμετωπιστεί μια κλιμάκωση των ναυτεργατικών κινητοποιήσεων, καθώς η περίοδος είναι κρίσιμη για την αγροτική κυρίως παραγωγή της Κρήτης. Ηδη οι αγρότες της Κρήτης διαμαρτύρονται έντονα για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από τις αγορές της Αθήνας και της Ευρώπης.

Οι ναυτεργάτες επιμένουν στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αφού η συνάντηση που έγινε το προηγούμενο Σάββατο ανάμεσα στην υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Κουτρουμάνη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας απέβη άκαρπη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος, τόνισε ότι στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν απαντήθηκε κανένα από τα αιτήματά τους, που απαιτούν άμεσες λύσεις, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η απεργία σε τοπικές κοινωνίες, είπε ότι η λύση είναι στα χέρια της κυβέρνησης.

Οι περισσότερες αντιδράσεις από την απεργία των ναυτεργατών εστιάζονται στην Κρήτη, όπου οι παραγωγοί δηλώνουν εξοργισμένοι και αύριο σύμφωνα με πληροφορίες θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Ηράκλειου.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παραγωγοί της Κρήτης και φορείς του νησιού συγκεντρώθηκαν χθες στα γραφεία της Περιφέρειας και, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν αποφασισμένοι να προστατέψουν τα προϊόντα τους.

Οι αγρότες σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να υπάρχει ένα πλοίο ανα δύο η τρεις ημέρες προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα ευπαθή προϊόντα.

Στις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) και του Οίκου Ναύτου, οι οποίοι μάλιστα θα προχωρήσουν από σήμερα σε κατάληψη των κτιρίων.

Επίσης αναμένεται να συνεδριάσουν τα σωματεία των πλοηγών, προκειμένου να αποφασίσουν αν τελικά θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με τη μορφή στάσεων εργασίας ή 48ωρων επαναλαμβανόμενων.

Σημειώνεται ότι η είσοδος και έξοδος στο λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν κοντέινερ ή καύσιμα γίνεται μόνο με πλοηγικά σκάφη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Ναυτεμπορική/Καθημερινή

Δείτε επίσης