Πληθαίνουν τα μπλόκα των αγροτών

Πληθαίνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αύξηση της φορολογίας και στις νέες ασφαλιστικές εισφορές που εξανεμίζουν τα εισοδήματά τους.

Αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων και να βρεθούν μπροστά από το τελωνείο των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το μπλόκο στο οποίο συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Κιλκίς από το Σάββατο ενίσχυσαν χθες συνάδελφοί τους από τις περιοχές των Γιαννιτσών, του Κιλκίς και της Χαλκηδόνας κι αργότερα από Νησέλι Αλεξάνδρειας και Χαλάστρα.

Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι επαγγελματίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στήνοντας το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Στη δράση αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, συνάδελφοί τους από Επανομή, Βασιλικά και Γαλάτιστα.

Προσωρινά έκλεισε χθες η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. Οι προθέσεις αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Σερρών ήταν να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Σήμερα, στις 10:00, έχουν δώσει νέο ραντεβού στο ίδιο σημείο.

Αποκλεισμοί στη Νίκαια

Οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας συνεχίζουν το καθημερινό πρόγραμμα με δίωρους αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες της Λάρισας προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη. Από την Κυριακή τρακτέρ του νομού έχουν αρχίσει να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών εν όψει του επίσημου σημερινού ραντεβού, στον κόμβο του Πλατυκάμπου με αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τίρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

Οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στα σημεία των συγκεντρώσεων θα καθορίσουν και τη δυνατότητα δημιουργίας κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Αγρότες του Τιρνάβου κλείνουν κατά διαστήματα την οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης του Αργυροπουλίου, ενώ κλειστό επ’ αόριστον και για όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξακολουθεί να είναι το ρεύμα της Ε.Ο. προς Αθήνα και στο μπλόκο της Νίκαιας.

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας οργανώνουν κινητοποιήσεις χωριστά από τους αγρότες, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα αναδειχτούν καλύτερα τα ειδικά τους αιτήματα.

Εξάλλου, στις 7 Φεβρουαρίου, με βάση τις αποφάσεις κτηνοτροφικών συλλόγων και των ομοσπονδιών, οι κτηνοτρόφοι προχωρούν σε κινητοποίηση έξω από τις κατά τόπους Περιφέρειες, ενώ σκοπεύουν να ζητήσουν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εξαίρεση σε γιατρούς ζητεί η ΕΣΑμεΑ

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ζητεί από τις επιτροπές και τις συνελεύσεις των αγροτών να επιτρέπουν τη διέλευση σε γιατρούς με φύλλο πορείας, άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες και γονείς ατόμων με αναπηρία.

Το αίτημα έρχεται σε συνέχεια περιστατικών όπου τα μπλόκα των αγροτών παρεμπόδιζαν τη διέλευση γιατρών που είχαν λάβει φύλλο πορείας, ώστε να συμμετάσχουν σε Επιτροπή του ΚΕΠΑ για τη χορήγηση επιδομάτων σε αναπήρους, με αποτέλεσμα οι Επιτροπές να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, αν αυτή η πρακτική δεν λήξει άμεσα, θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που περιμένουν μία εξέταση για να λάβουν ένα επίδομα, μοναδικό οικονομικό πόρο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης