Πλήγμα για την Ελλάδα οι αποστολές δεμάτων με εκρηκτικά

Πλήγμα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και προβληματισμό στις ελληνικές αρχές φέρνει η διπλή αποστολή παγιδευμένου δέματος και φακέλου προς τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, μιλώντας χθες το βράδυ στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ο εκρηκτικός φάκελος που εστάλη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι είχε ταχυδρομηθεί από την Ελλάδα. Είπε μάλιστα ότι ενημερώθηκε από τις γαλλικές αρχές ότι το επίμαχο πακέτο είχε ως αποστολέα τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, γεγονός το οποίο, με βάση το προχθεσινό προηγούμενο με το εκρηκτικό δέμα προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών παραπέμπει σε έργο της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η εν λόγω οργάνωση είχε αναλάβει από νωρίς χθες το πρωί την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου πακέτου προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, το οποίο φερόταν να έχει ως αποστολέα τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Α. Γεωργιάδη. Ο κ. Τόσκας ενημέρωσε ο ίδιος, όπως είπε, σχετικά τον κ. Κικίλια για το νέο παγιδευμένο φάκελο, ο οποίος είχε στόχο τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε στα χέρια και το πρόσωπο η γραμματέας του. Τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία έρχονται ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας και δημιουργούν έντονες ανησυχίες για εξαγωγή τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Πολύ δε περισσότερο που η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου πακέτου στον Σόιμπλε, κομπάζει για την ύπαρξη «διεθνούς συνωμοτικού δικτύου σε δεκάδες χώρες».

Παράλληλα εγείρονται ερωτήματα για το πώς το πακέτο με εκρηκτική ύλη προς τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ πέρασε χωρίς να γίνει αντιληπτό ούτε από τα ΕΛΤΑ, ούτε από την ασφάλεια του αεροδρομίου, αλλά και τις ίδιες τις γερμανικές αρχές, αφού το ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε όταν είχε φθάσει πλέον για παράδοση στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο.

Οι γαλλικές αρχές έχουν στείλει στην ΕΛ.ΑΣ. δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης στο Παρίσι, προκειμένου να εξεταστεί και από τις εδώ αρχές. Οι φωτογραφίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος, όπου φαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σκορπισμένα έγγραφα στον χώρο της έκρηξης και μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν υπάρχει ο φάκελος, ο οποίος έχει διαλυθεί και έτσι δεν φαίνεται από πού έχει σταλεί.

Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του πακέτου στον Σόιμπλε, στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά για τη δημιουργία «διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της FAI και της ΣΠΦ σε δεκάδες χώρες».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΛΑΣ έχουν ενδείξεις ότι και άλλοι ύποπτοι φάκελοι έχουν σταλεί προς Ευρωπαίους αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, τα δέματα ελέγχονται και στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι και στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, ερευνάται από ποιο εξωτερικό γραμματοκιβώτιο στην Αθήνα έχει σταλεί ο φάκελος.

Σοκαρισμένη η Λαγκάρντ

«Είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μια επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη απέναντι σε ένα παγιδευμένο δέμα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε από την πλευρά της μια «δειλή πράξη βίας». Η Λαγκάρντ είχε δηλώσει παλαιότερα ότι είχε κατακλυστεί με απειλητικά email τα οποία είχαν αποσταλεί από την Ελλάδα.

Η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε το 2010 στείλει φακέλους με εκρηκτικά σε πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη, εκ των οποίων ένας εντοπίστηκε στην Καγκελαρία στο Βερολίνο και προοριζόταν για την Άγκελα Μέρκελ και ένας στο αεροδρόμιο της Ρώμης με προορισμό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τότε είχαν σταλεί και άλλοι φάκελοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην Ελλάδα πριν φύγουν, μεταξύ των οποίων και ένας για τον κ. Σαρκοζί στο Παρίσι.

Τα ΕΛΤΑ

Εξονυχιστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν «οι ενδεχόμενες αβλεψίες» από πλευράς της εταιρείας που χειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης - εντοπισμού εκρηκτικών μηχανισμών και επικίνδυνων αντικειμένων για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, διενεργούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Επιπλέον, η διοίκηση των ΕΛΤΑ συνεργάζεται με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ασφαλείας «για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού», ενώ σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης «θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία», που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Mega Sprint Guard Security. Πάντως, τα ΕΛΤΑ διαθέτουν υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, γερμανικής κατασκευής, για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης