Πειθαρχικό αδίκημα η αποχή των δικαστών

Aναταράξεις στους κόλπους της Δικαιοσύνης προκαλεί έγγραφο προειδοποιητικού χαρακτήρα, της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρένας Ασημακοπούλου, προς όλους τους προϊσταμένους των δικαστηρίων προκειμένου να ενημερώσουν το σύνολο των δικαστικών λειτουργών πως αν συνεχίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους καθημερινά, μετά τις 12 το μεσημέρι ή δεν εκδίδουν αποφάσεις, διαπράττουν πειθαρχικά αδικήματα.

Πολλοί δικαστές εκφράζουν τη δυσφορία τους από την κίνηση της προέδρου, ιδιαιτέρως επειδή ζήτησε από τους αρεοπαγίτες επιθεωρητές να αποστέλλουν κατάλογο όσων συμμετέχουν στις διακοπές των δικαστικών συνεδριάσεων. Ορισμένοι επιθεωρητές δικαστηρίων αρνήθηκαν να διαβιβάσουν στην κ. Ασημακοπούλου λίστα δικαστών που διακόπτουν τις συνεδριάσεις στις 12 μ., με το επιχείρημα ότι μια τέτοια ενέργεια δεν περιλαμβάνεται στο έργο των επιθεωρητών. Την ίδια ώρα, επιθεωρητής στον έλεγχο του οποίου υπάγεται ένα από τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, απέστειλε αναφορά στην οποία περιλαμβάνονταν τα ονόματα όλων των δικαστών, καθώς το σύνολό τους συμμετείχε στη διακοπή των συνεδριάσεων. Πάντως, συνδικαλιστικοί κύκλοι δήλωναν ότι είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, εάν οι ηγεσίες των υπ. Δικαιοσύνης και Οικονομικών κάνουν ένα βήμα και τους καλέσουν σε διάλογο για τα ζωτικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, που είναι η ένταξή τους στο ΙΚΑ και η συνεχής μείωση των αποδοχών τους.

H πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου επιχειρώντας να βάλει φρένο στις κινητοποιήσεις αναφέρει με έμφαση ότι απαγορεύεται ρητώς στους δικαστές από το Σύνταγμα κάθε μορφή απεργίας και κατά συνέπεια η συμμετοχή τους σε τρίωρες στάσεις εργασίας συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Η κ. Ασημακοπούλου, ειδικότερα, εφιστά την προσοχή των δικαστικών λέγοντας ότι «οι αποφάσεις συλλογικού οργάνου δεν αποτελούν κατά το νομικό σύστημα πηγή δικαίου, και πως κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων».

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης