Παραγωγοί παρακάμπτουν τους μεσάζοντες μέσω ιστοσελίδας

Ιστοσελίδα χωρίς μεσάζοντες

Το Facebook των... παραγωγών αγροτικών προϊόντων λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες και λέγεται xoris.gr, τίτλος που προέρχεται από την έκφραση «χωρίς μεσάζοντες». Πρόκειται για μια προσπάθεια την οποία οι εμπνευστές της ονομάζουν ως το «κοινωνικό δίκτυο που επιδιώκει να φέρει τον παραγωγό σε απευθείας επαφή με τον καταναλωτή». Λειτουργεί εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Ως τώρα έχει λίγο περισσότερο από 1000 μέλη, ενώ περίπου 150 παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους, τα οποία περιλαμβάνουν οπωροκηπευτικά, λάδι, τυριά, γλυκά του κουταλιού και άλλα πολλά. 

Τον πρώτο λογαριασμό του τον απέκτησε λίγες ώρες μετά την έναρξη λειτουργίας του και αφορούσε «μια γυναίκα που πουλούσε τυρί, η οποία είχε πληκτρολογήσει στο google τυρί χωρίς μεσάζοντες». Το xoris.gr δεν διεξάγει τις αγοραπωλησίες. Απλά λειτουργεί ως η ιστοσελίδα όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει τον παραγωγό και το προϊόν στην τιμή και ποιότητα που τον εξυπηρετεί.

Όπως σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει χώρος για σχόλια, επιδοκιμασίες και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων. Επιπλέον, ο κάθε χρήστης, που για να μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της πλατφόρμας πρέπει να δημιουργήσει τον δικό του λογαριασμό, μπορεί να δει ποιοι παραγωγοί εξυπηρετούν τον τόπο κατοικίας του.

Οι οδηγίες του Χωρίς Μεσάζοντες προς τους καταναλωτές

1. Πάντα ελέγχουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που διέπουν τους κανόνες εμπορίας τροφίμων. Μην αγοράζετε ευπαθή προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από εκεί που διαμένετε.

2. Έλεγχος τιμών στα προϊόντα της κοινότητας. Πάντα να κάνετε έναν έλεγχο αγοράς και παρακαλούμε, αν δείτε υπερβολικά μεγάλες τιμές οι οποίοι σας παραπέμπουν σε μεσάζοντες ή σε καταστήματα, να μας το αναφέρετε άμεσα.

3. Προσπαθήστε να αγοράσετε προϊόντα που βρίσκονται κόντα στην περιοχή που διαμένετε. Μία δοκιμή του προϊόντος πριν το αγοράσετε θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη.

4. Η προσωπική επαφή με τον παραγωγό, θεωρούμε ότι είναι το άλφα και το ωμέγα για μία επιτυχή συναλλαγή. Μιλήστε μαζί τους, αποκτήστε προσωπική επαφή, διαλέξτε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα και κρατήστε επαφή μαζί τους.

5. Τα κόστη αποστολής επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Σε συνεννόηση πάντα με τον παραγωγό, βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση για να παραλάβετε τα προϊόντα σας.

6. Σαν καταναλωτές, είστε και οι ρυθμιστές των τιμών της αγοράς. Η άποψη σας στις τιμές συμβάλει καθοριστικά στην διαμόρφωσή τους. Παρακαλούμε όταν υποπέσει στην αντίληψη σας ότι ένα προϊόν είναι ακριβό, πρώτα να επικοινωνείτε με τον παραγωγό, διότι προφανώς υπάρχει μία εξήγηση που ίσως να μην αναφέρετε στην περιγραφή. Αναζητάτε πάντα τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία ίσως να μην είναι τα φθηνότερα.

7. Μην ξεχνάτε όμως ότι τα αγροτικά προϊόντα έχουν ένα κόστος παραγωγής και κάποιο κόπο για να παραχθούν. Το ότι οι μεσάζοντες δεν πλήρωναν ποτέ στους αγρότες τα προϊόντα τους στις τιμές που αυτά άξιζαν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε και εμείς!

8. Σημαντικό: Στα αγροτικά προϊόντα, η ποιότητα δεν καθορίζεται από την τιμή!

9. Να ζητάτε πάντα απόδειξη για τις αγορές σας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης