Πάνω από 200 φάρμακα στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ

Νέο σκληρό χτύπημα κατά του κλάδου των Φαρμακείων. Η κυβέρνηση βαφτίζει  «γενικής διάθεσης φάρμακα» εκατοντάδες από αυτά, ανοίγοντας τον δρόμο, για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ. Φυσικά λίγο μετά θα πωλούνται και συνταγογραφημένα.

Διάταξη του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προβλέπει τη δημιουργία μιας υποκατηγορίας φαρμάκων στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα «γενικής διάθεσης φάρμακα» ή αλλιώς ΓΕΔΙΦΑ, τα οποία σε ειδικές μικρές συσκευασίες θα μπορούν να διατίθενται και από καταστήματα που δεν είναι φαρμακεία.

Σύμφωνα με την εισήγηση ειδικής επιτροπής του ΕΟΦ, που είχε συσταθεί για να εξετάσει το ζήτημα και στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στη νέα κατηγορία μπορούν άμεσα να ενταχθούν 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, και τα οποία επιλέχθηκαν έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση σε αυτά να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

"Κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου" είναι η πρώτη αντίδραση στη διάταξη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε στις εταιρείες και στα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου, προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης