Ο φανατισμός έθαψε την προσπάθεια κατασκευής αποτεφρωτήρα στο Μαρκόπουλο.

Αποτεφρωτήρας

Ένας 85χρονος ηγείται της... επανάστασης κατά της λειτουργίας αποτεφρωτήρα στο Μαρκόπουλο. Ο εκεί Δήμος θέλοντας να επιλύσει ένα κοινωνικό πρόβλημα (πολλοί δεν θέλουν να ταφούν), αλλά και να φέρει έσοδα στον Δήμο πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονου αποτεφρωτήρα φέρνοντας το θέμα στο Δημοτικό Συνβούλιο. Εκεί ο 85χρονος Νικήτας Βλάχος παρουσίασε 2.500 υπογραφές τπέρ του όχι και δεν ήταν μόνος.

Παρόλο που ο στόχος του χθεσινού συμβουλίου ήταν να αναπτυχθεί τεκμηριωμένος και ουσιαστικός επιστημονικός διάλογος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βασιμότητα, ή μη, των αντιρρήσεων, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης της πλειοψηφίας των παρισταμένων να ακούσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήθελαν. Τα γιουχαίσματα και οι λεκτικές επιθέσεις σε βάρος επιστημόνων που θα υπεράσπιζαν το έργο οδήγησε τους τελευταίους να αποχωρήσουν στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης.

Κατά τη συζήτηση, ο δήμαρχος, Σωτήρης Μεθενίτης, επανέλαβε την αρχική πρόταση, με μόνη αλλαγή, τη χωροθέτηση του Αποτεφρωτηρίου, πλησίον του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΠΑ) Μαρκοπούλου, στα σύνορα με τα Καλύβια. Όπως διευκρίνισε, η νέα χωροθέτηση αποφασίστηκε έπειτα από τις ενστάσεις που εξέφρασε το σώμα των πιστών, μη επιθυμώντας τη γειτνίαση του Αποτεφρωτηρίου με το Δημοτικό Κοιμητήριο, καθώς θεώρησαν, ότι «έτσι εξισώνεται η αποτέφρωση με τη χριστιανική ταφή».

Επιπλέον ο κ. Μεθενίτης υποστήριξε την ορθότητα της πρότασης σε συνάρτηση με τα οικονομικά του δήμου. «Ο δήμος χρειάζεται κατεπειγόντως έσοδα για στοιχειώδεις ανάγκες του» είπε. Σημείωσε ότι η δημοτική Αρχή παρέλαβε «έναν διαλυμένο και υπερχρεωμένο δήμο, με συνολικό χρέος 18 εκατ. ευρώ, και μείωση κρατικών εσόδων της τάξης του 60%. Το έργο θα γινόταν με αυτοχρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε με ένα ευρώ, και θα είχε καθαρά ετήσια έσοδα, της τάξης των 300-500.000 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τα αίτια των συνολικών αντιδράσεων, οι υποστηρικτές του έργου τα αποδίδουν στον Μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικόλαο, αρχής γενομένης με την έκδοση εγκύκλιου προς τους πιστούς, την 11η Δεκεμβρίου. Εκεί γινόταν αναφορά για «αμφίβολες επενδύσεις» και για «περιφρόνηση της εκκλησιαστικής παράδοσης». Στη συνέχεια οι ιερείς δήλωσαν άρνηση να τελέσουν την εξόδιο ακολουθία σε όποιον επιλέξει την αποτέφρωση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης