Οργή και ερωτήματα για τη βίαιη διάλυση του συλλαλητηρίου από την ΕΛ.ΑΣ.

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για όσα διαδραματίστηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

Μια πολυπληθής συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- οικογένειες με μικρά παιδιά, που έφτασαν στην Αθήνα από κάθε άκρη της χώρας, πνίγηκε αναίτια στη βία.

Χρειάστηκε απλώς μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, ελεύθερη να δράσει ανεμπόδιστα, προκειμένου να βρει η Αστυνομία την αφορμή να ξεσπάσει σε αλόγιστη χρήση δακρυγόνων επί δικαίους και αδίκους, διαλύοντας την συγκέντρωση.

Την πλήρωσαν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, πάνω στους οποίους τα ΜΑΤ εκτόξευσαν εκατοντάδες δακρυγόνα -πολλά από αυτά μάλιστα ληγμένα από το 2017- ενώ κατά τη διάρκεια των σκηνών αλλοφροσύνης που ακολούθησαν, δεκάδες πολίτες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το πυκνό σύννεφο των χημικών είχε καλύψει την περιοχή. 

Η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν επιεικώς εξοργιστική. Στην απερίγραπτη ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι όλα έγιναν «σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές», και συγχαίρει τα ΜΑΤ επειδή… «επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης».

Πολλοί διαδηλωτές ανέφεραν ότι είδαν τους κουκουλοφόρους να αποκόπτονται από την συγκέντρωση των «αντιεξουσιαστών» στα Προπύλαια, και στη συνέχεια να παρεισφρέουν στο συλλαλητήριο, κάνοντάς τα γης μαδιάμ.

Με μια εξίσου ανεξήγητη βεβαιότητα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να διαψεύσει τις μαρτυρίες αυτές χαρακτηρίζοντας ακροδεξιούς τους ταραξίες, συμπλέοντας έτσι αρμονικά με την άποψη της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στην Αυγή πριν από το συλλαλητήριο προέβλεψε (!) τα επεισόδια λέγοντας πως φαντάζεται ότι «ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».

Τα ίδια ισχυρίστηκε -κατόπιν εορτής- και το Μέγαρο Μαξίμου το οποίος απεφάνθη μετά βεβαιότητος για το ποιόν των κουκουλοφόρων: «Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.»

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα

Καταρχάς, η ομάδα των κουκουλοφόρων δεν εμποδίστηκε να φτάσει στον Άγνωστο Στρατιώτη όταν αποκόπηκε από την αντισυγκέντρωση ή όταν προσέγγιζε το Μνημείο μέσα από το πλήθος, ενώ ήταν σαφής ο σκοπός τους: Φορούσαν κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν καδρόνια και πέτρες.Ακόμη κι έτσι, όμως, αυτή η ομάδα των ακραίων δεν εμποδίστηκε από τις αρχές.

Όταν οι κουκουλοφόροι άρχισαν να επιτίθενται, τα ΜΑΤ παρέμειναν στα σκαλιά της Βουλής και τον προαύλιο χώρο αποκρούοντάς τους με υποτονικό τρόπο. Παρόλο που ήταν εφικτό -καθώς το πλήθος των διαδηλωτών δεν ήταν εχθρικό προς την αστυνομία- δεν κινήθηκαν άλλες δυνάμεις να κυκλώσουν τους κουκουλοφόρους, να τους απομονώσουν και -γιατί όχι- να τους συλλάβουν.

Η δράση των κουκουλοφόρων και η μη αντιμετώπισή τους, έδωσε το άλλοθι για την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων: Τα χημικά, όμως, έπεσαν μέσα στο πλήθος, προκαλώντας τη διάσπαση του συλλαλητηρίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης