Οπλισμένα αεροσκάφη χωρίς πιλότους φέρνουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι

Η Τουρκία μας ξεπερνά στον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού υλικού. Την ώρα που η Πολεμική Βιομηχανία στη Ελλάδα είναΙ σε εγκαταλέιψη, οι Τούρκοι κατασκευάζουν Drones, δηλαδή μη επανδρωμένα αεροπλάνα, τα οποία ξεκίνησαν να τα στέλνουν στο Αιγαίο χωρίς τον φόβο απώλειας ζωής.

Τα αεροσκάφη αυτά πέρα από τις αποστολές αναγνώρισης και παρακολούθησης που πραγματοποιούν, διαμορφώνονται ώστε στο μέλλον να μπορούν να φέρουν και δικό τους οπλισμό (βλήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους).

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και στο ΓΕΕΘΑ αντιλαμβάνονται ότι οι αερομαχίες του μέλλοντος θα πραγματοποιούνται με UAV ή ακόμα και drones, και όποιος μείνει πίσω σε αυτόν τον αγώνα δρόμου χάνει συνολικά.

Δείτε την δικά μα ςαποτίμηση από την συντριβή του Mirage 2000-5 στα ανοιχτά της Σκύρου. Κόστισε στην Πολεμική Αεροπορία τη ζωή ενός πολύ καλά εκπαιδευμένου σμηναγού με 2.500 ώρες πτήσης. Κόστισε επίσης, περίπου 25 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές από την καταστροφή ενός πανάκριβου μαχητικού αεροσκάφους.

Δείτε τώρα τι σχεδιάζει η Τουρκία. Μόλις έξι ημέρες πριν το ατύχημα, έγινε δοκιμή τουρκικού Μη Επανδρωμένου Ιπτάμενου Οχήματος του Ναυτικού της γειτονικής χώρας.

Το τουρκικό UAV πέταξε εντός του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ). Μη έχοντας άλλη δυνατότητα να αντιδράσει, η Ε.Α «σήκωσε» στον αέρα συνολικά τέσσερα μαχητικά τύπου F-16 προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία του τουρκικού UAV, το οποίο πέταξε πάνω από τη Ρόδο. Το κόστος των πτήσεων αυτών είναι περί τα 10.000 ευρώ ανά ώρα για κάθε αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος πτήσης ενός μαχητικού (F-16 ή Mirage 2000) υπολογίζεται σε 10.000 και 10.500 ευρώ ανά ώρα. Ο υπολογισμός αυτός αφορά, μεταξύ άλλων, την τεχνική υποστήριξη, τον μισθό του προσωπικού (κυβερνήτη και μηχανικών), τα ανταλλακτικά που θα απαιτηθούν και άλλα, συνδεδεμένα με την κατάσταση του μαχητικού αεροσκάφους, κόστη.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αποτελούν τα καύσιμα που απαιτούνται για κάθε πτήση. Αυτό το ενδεικτικό κόστος είναι, μάλιστα, πιθανόν να «εκτοξευτεί» αν το μαχητικό εμπλακεί σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά τη διάρκεια μιας εικονικής αερομαχίας, οπότε η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης