Οι Τράπεζες διέγραψαν "κόκκινα" δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2017

Η βελτίωση στην εικόνα των "κόκκινων"" δανείων στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με αποπληρωμή τους, ούτε με την οικονομική ανά πτυξη της χώρας. Η μείωση των «κόκκινων» δανείων επιτεύχθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τις εκτεταμένες διαγραφές, οι οποίες το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ για το α΄ εξάμηνο έφτασαν τα 3,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι διαγραφές δανείων κυρίως στα επιχειρηματικά και δευτερευόντως στα καταναλωτικά ήταν αυτές που διατήρησαν τις τράπεζες κοντά στους στόχους, ενώ αντίθετα στα στεγαστικά, όπου δεν προχωρούν σε διαγραφές, η εικόνα ήταν αισθητά χειρότερη.

Σημειώνεται ότι στα στεγαστικά δάνεια οι προβλέψεις που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες είναι περιορισμένες καθώς πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια.

Η μη ικανοποιητική πρόοδος στα στεγαστικά αποδίδεται στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών, στην καθυστέρηση έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στη νομική προστασία που απολαμβάνουν πολλοί κυρίως μέσω του νόμου Κατσέλη (σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ το 30% των στεγαστικών δανείων υπάγεται σε νομική προστασία) και στη γενικότερη κουλτούρα αθέτησης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης