Οι Τούρκοι "ψάχνουν" ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Η κατάσταση στο Αιγαίο δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις συνεχείς και μεγάλες σε έκταση τουρκικές ασκήσεις «Efes» και «Beyaz Firtina», η Άγκυρα έχει προχωρήσει στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο που σε πολλές περιπτώσεις αποκόπτει την επικοινωνία ελληνικών νησιών μεταξύ τους και θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην αεροπλοϊα.

Η ελληνική πλευρά φοβάται ένα "θερμό επεισόδιο" που πιθανόν να δημιουργήσει δυσμενέστατες εξελίξεις ενώ η Τουρκία επικεντρώνεται σε περιοχές περί τη Χίο και τα Ψαρά σε μία προσπάθεια αμφισβήτησης συγκεκριμένων ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο στον εναέριο χώρο όσο και σε ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης.

Δείτε πως γίνεται το παιχνίδι: Η Τουρκία ζήτησε τη δέσμευση επτά (7) περιοχών για την πραγματοποίηση ασκήσεων TASMO (Tactical Air Support for Maritime Operations) χωρίς πραγματικά πυρά το διήμερο 16 και 17 Μαϊου (δηλαδή σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη) στο πλαίσιο της άσκησης «Beyaz Firtina».

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς υπήρξε άμεση γιατί είναι ξεκάθαρο ότι οι περιοχές αυτές, τη δέσμευση των οποίων ζητεί η Τουρκία, αποκλείουν τη Χίο.

Ο τούρκικος σχεδιασμός επηρεάζει τους αεροδιαδρόμους G33 και Η59, την επικοινωνία Χίου και Λέσβου, την επικοινωνία Χίου και Λέσβου με την ενδοχώρα, προκαλεί προβλήματα μεταξύ των προαναφερθεισών περιοχών και της Σάμου κ.λ.π.

Στο μεταξύ οι Αμερικανοί είναι εκνευρισμένοι με την Αγκυρα και αυτό έχει καταδειχθεί σε σειρά απόρρητων συνεδριάσεων στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στον τρόπο με τον οποίο απαντούν σε τούρκους διπλωμάτες και στρατιωτικούς. Θεωρείται πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιλέξουν, σε πρώτη φάση, να εγκαταστήσουν αμερικανούς αξιωματικούς στα νατοϊκά πλοία που ήδη δρουν στην περιοχή, καθώς η επιχείρηση τους ενδιαφέρει να συνεχιστεί.

Είναι επίσης σαφές ότι η Αγκυρα θα προτιμούσε να μην υπάρχει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στην παρούσα φάση. Αυτό ενοχλεί την Ουάσιγκτον.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης