Οι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν τους δανειστές με τα στιλό στα χέρια - (Τα υπογράφουν όλα)

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους δανειστές είναι απλή: Τα υπογράφει όλα. Παράλληλα ψεύδεται προς τους πολίτες ότι διαπραγματεύεται. Έτσι στο τέλος ενώ έχει δώσει γη και ύδωρ, υποκρίνεται ότι κάτάφερε το μέγιστο που μπορούσε.

Υπογράφοντας τα πάντα έχουν ησυχάσει με το εξωτερικό μέτωπο. Πάρτε και τις Τράπεζες, πάρτε και 72.000 ακίνητα του Δημοσίου για 99 χρόνια, κάτι άλλο; Ψευδόμενοι έχουν ησυχάσει και με το εσωτερικό μέτωπο. Οι σοκαρισμένοι και αμήχανοι πολίτες ούτε απεργούν, ούτε είναι στους δρόμους.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό οι δανειστές ενημερώνουν οι άνθρωποι, ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα που σχετίζονται με την Ελλάδα. Τι περιμένουν οι δανειστές;

  - Στις 29 Αυγούστου συνεδριάζει το EWG. Θα γίνει η πρώτη αποτίμηση του τι έκανε η Ελλάδα αναφορικά με τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να παρουσιάσει και το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

  - Στις 9 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, που θα εξετάσει την κατάσταση στο ελληνικό πρόγραμμα και θα δώσει κατευθύνσεις στην τρόικα για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.

   - Στι; 10 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα διαπιστώσουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων.

   - Μέσα Σεπτεμβρίου θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να εξετάσουν τον βαθμό υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων μέτρων.

  - Αμέσως η Κομισιόν θα συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας ως προς αυτά τα μέτρα και να σταλεί η συγκεκριμένη έκθεση στις χώρες της Ευρωζώνης και τον ESM.

  - Στις 29 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει πάλι το EWG, για να εγκρίνει την έκθεση της Κομισιόν. Επίσης, θα εξετασθεί και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η Ελλάδα έλαβε τον Ιούνιο 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου κι αν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου δεν έχουν διοχετευθεί στην αγορά το 1,44 δισ. ευρώ (το 80% του αρχικού ποσού), τότε δεν θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,7 δισ. ευρώ (μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ), ακόμη κι αν έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα.

  - Μία ή δύο ημέρες μετά, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να προχωρήσει στην αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εφόσον δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Εφόσον δεν θα υπάρξει κάποια παρέκκλιση σε όλα τα παραπάνω, στα μέσα Οκτωβρίου θα επανέλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για την έναρξη του δεύτερου ελέγχου. Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να έχουν υλοποιηθεί τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Αν δεν έχουν εφαρμοστεί, τότε δεν μπορεί να κλείσει και τυπικά ο πρώτος έλεγχος και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης