Οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το φαγητό των παιδιών τους

Δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους οποίους αυξάνονται οι περιπτώσεις παιδιών που υποσιτίζονται.

Μόνο στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων έχουν καταγραφεί 200 βρέφη και νήπια που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη φροντίδα των παιδιών τους.

Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων έχουν δεχθεί αιτήματα από δασκάλους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη σίτιση άλλων 200 μαθητών από δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας.

Ενδεικτική είναι η «κραυγή» αγωνίας που εκφράζει η πρόεδρος του Βρεφοκομείου Αθηνών και υπεύθυνη των δημοτικών σταθμών κ. Μαρία Ηλιοπούλου, η οποία κάνει λόγο για «θλιβερές συνθήκες και συγκλονιστικές ιστορίες οικογενειών που έχασαν από την μια μέρα στην άλλη τη δουλειά τους και σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το φαγητό των παιδιών τους».

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου «δάσκαλοι ζητούν μερίδες φαγητού από το Δημοτικό Βρεφοκομείο για να ταΐσουν μαθητές τους». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «έρχονται αιτήματα από σχολεία για λίγες μερίδες φαγητό την ημέρα. Αρχισαν να έρχονται σε μας αλλά προσπαθούμε να οργανωθούμε ως προς αυτό, να δούμε αν εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε καθώς διαθέτουμε μαγειρεία και άρα δυνατότητα σίτισης ενός μέρους των παιδιών».

Ωστόσο, οι υπηρεσίες του δήμου, όπως διευκρίνισε, δεν είναι ακόμα έτοιμες να δεχθούν μεγάλο αριθμό παιδιών.

«Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία, να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και ακολούθως να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα. Νομίζω ότι μπορούμε να καλύψουμε ακόμη έναν αριθμό, όχι όμως τεράστιο», υπογράμμισε η πρόεδρος του Βρεφοκομείου, προσθέτοντας ότι από μια πρώτη «διακριτική έρευνα» του δήμου, διαπιστώνεται ότι «από τα 5.500 παιδιά που φυλάσσονται στους παιδικούς σταθμούς, 200 βρέφη και νήπια αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και σε επίπεδο σίτισης στο σπίτι τους». Οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την ίδια, αντιμετωπίζονται «εκ των ενόντων».

Ωστόσο και σε άλλες περιοχές αρχίζουν να εμφανίζονται ανάλογα περιστατικά, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν οικογένειες Ελλήνων που έχασαν την εργασία τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους.

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης