Ξενοδοχεία και κατοικίες στα ακατοίκητα ελληνικά νησιά

Όταν το προσπάθησε ως πρωθυπουργός ο κ. Κ. Μητσοτάκης, κατηγορήθηκε για "ξεπούλημα" του εθνικού μας πλούτου. Τώρα το κόμμα που τον... ξεφώνιζε -το ΠΑΣΟΚ - ψήφισε νόμο στη Βουλή σύμφωνα με τον οποίο, μπορούν πλέον να κατασκευαστούν τουριστικές μονάδες και κατοικίες σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά, ακόμη και σε βραχονησίδες.

Οι οικιστικοί περιορισμοί για τα κατοικίσιμα νησιά είναι οι παρακάτω:

* Για νησιά με έκταση από 70 έως 200 τετ. χλμ. θα μπορούν να κτιστούν κατασκευές που θα καλύπτουν το 1%.

* Για μεγαλύτερα νησιά πέραν των 200 τετ. χλμ. προβλέπεται συν 0,5% για την επιπλέον έκταση.

Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και σε 10 βραχονησίδες ή ακατοίκητα νησιά (προφανώς σε πρώτη φάση. Αν υπάρξει ενδιαφέρον ο αριθμός θα αυξηθεί).

Η αξιοποίηση έρημων νησιών είναι για την Ελλάδα εθνική ανάγκη πολλαπλής σημασίας. Από την μια θα προκύψει οικονομικό όφελος και από την άλλη δίδοντας ζωή σε "νεκρά" νησιά τα θωρακίζεις απέναντι σε αμφισβητήσεις ή και διεκδικήσεις από την τούρκικη στρατηγική στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα  έχει περίπου... 6.500 νησιά αριθμός μοναδικός στην Ευρώπη. Όμως μόνο τα 140 κατοικούνται! Μάλιστα πολλά από τα κατοικήσιμα έχουν ελάχιστους κατοίκους. Η εγκατάλειψη, η κάκιστη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, οι πρωτόγονες υποδομές συνιστούν ένα διαχρονικό εθνικό έγκλημα του πολιτικού συστήματος. Η Ελλάδα αντί να αντιμετωπίσει την τούρκικη αυθαιρεσία στιο Αιγαίο με ΑΝΑΠΤΥΞΗ, "πέτυχε" το αντίθετο: Εδραίωσε την τούρκικη πολιτική με την αδιανόητη για τον κοινό νου ερήμωση.

Η αξιοποίηση των έρημων ελληνικών νησιών είναι εθνική ανάγκη λοιπόν. Ο σχετικός νόμος αν και είναι ένα μικρό άτολμο βήμα είναι τουλάχιστον μια αρχή. Μήπως θα έπρεπε να δοθούν ισχυρά κίνητρα  για την μετοίκηση Ελλήνων πολιτών στα νησιά; Με παραχωρήσεις γης και κίνητρα για μικρές τουριστικές επενδύσεις;

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης