Νωρίτερα η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης

Την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης (μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, δοχεία τροφίμων και ποτών, κύπελλα - ποτήρια, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση) έως τον Ιούνιο του 2020, αντί έναν χρόνο μετά που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία (2019/904), θα επιδιώξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ότι τον συντονισμό του διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση, αναλαμβάνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη (Δίκτυο Συνεργασίας για το θαλάσσιο περιβάλλον). Ειδικότερα, συντονίστρια ανέλαβε η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος.

Ο υπουργός έκανε μνεία στην πρόσφατη μελέτη της WWF, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες κάθε μέρα, ενώ η κ. Κοσμοπούλου είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ η ελληνική οικονομία (συγκεκριμένα οι τομείς του τουρισμού της ναυτιλίας και της αλιείας) χάνει περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης.

Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, αναφέρθηκε σε ένα νέο περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους δήμους, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως εξετάζονται κίνητρα για πράσινες συμβάσεις - προμήθειες και προς επιχειρήσεις που επενδύουν σε κυκλική οικονομία και βιομηχανική συμβίωση.

Ο ίδιος μίλησε για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ) ύψους 40 εκατ. ευρώ που θα αφορά τη συνεργασία επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικών υποδομών.

Αναφορικά με το περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, διευκρινίστηκε ότι όπως η σχετική νομοθεσία ορίζει έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Στο πρόγραμμα δράσης για τα πλαστικά μιας χρήσης που σχεδιάζεται, ένα από τα μέτρα είναι η πρόταση για επιστροφή του τέλους στους πολίτες μέσω των δήμων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης