Νομοσχέδιο κατατίθεται στη βουλή τον Φεβρουάριο για τους άστεγους

άστεγοι

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο, θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα νομοθετικά κενά που δυσχεραίνουν τη χάραξη πολιτικής για τους αστέγους, ανέφερε στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπόλαρης είπε:

Δεν περιλαμβάνεται συγκεκριμένη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, το ζήτημα της φροντίδας των αστέγων έχει αφεθεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις- στην Εκκλησία, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους φορείς. Ανήμποροι άνθρωποι σήμερα επιδιώκουν με κάθε τρόπο την εισαγωγή τους σε κάποιο νοσοκομείο. Στην απόγνωσή τους φθάνουν να υποκριθούν τους πάσχοντες, ακόμα και τους ψυχικά διαταραγμένους, και δεν διστάζουνε να στήσουν μέχρι και ψεύτικους καυγάδες για να πετύχουν ολιγοήμερη νοσηλεία με στόχο να βρουν στέγη και φαγητό, έστω και για μια νύχτα.

Στην εν πολλοίς φλύαρη ελληνική νομοθεσία, δεν υπάρχει ορισμός του αστέγου. Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή το Φεβρουάριο, θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε αυτό το νομοθετικό έλλειμμα, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκήσουμε στη συνέχεια εξειδικευμένες και στοχευμένες πολιτικές. Έχουμε συνεννοηθεί με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία FEANTSA που υποστηρίζει τα ζητήματα των αστέγων, υπάρχουν χρήματα στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα οποία δεν εκταμιεύτηκαν γιατί υπήρχε το νομοθετικό έλλειμμα.

Στόχος του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας των ευρωπαϊκών κρατών για δημιουργία υπνωτηρίων (hostels), έτσι ώστε να μπορούν να πάνε το απόγευμα στις 17.00 το χειμώνα και στις 20.00 το καλοκαίρι, να βρουν ένα χώρο για να ξεκουραστούν, ένα πιάτο φαΐ, χώρους και είδη υγιεινής- και το πρωί να φύγουν.

Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους όπου θα λιμνάσουν άνθρωποι. Πρέπει να έχουν το χώρο, τη βάση για την ξεκούραση, την αναψυχή, για ένα πιάτο φαΐ, αλλά να βγουν στην κοινωνία, να παλέψουν να ξαναβρούν δουλειά, για να υπάρξει επανένταξη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης