Νέα εξοπλιστικά σχέδια από την κυβέρνηση

Εξοπλιστικό πρόγραμμα διάρκειας έως 10 ετών ετοιμάζει η κυβέρνηση με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, υπό τον στενό συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Σκοπός είναι μέσα στα επόμενα χρόνια ο ετήσιος προϋπολογισμός για νέους εξοπλισμούς και τη συντήρηση των υφισταμένων να ανέλθει από τα 530 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, σταδιακά στο ένα δισ. ευρώ ετησίως.

Η εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών (ει δυνατόν με την αποκρατικοποίηση των περισσότερων), η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά, κυρίως, η συντήρηση και αναβάθμιση συστημάτων ώστε να αυξηθούν ραγδαία οι διαθεσιμότητες των μέσων, είναι οι άμεσες προτεραιότητες. 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών, σημαντική αναβάθμιση των τεσσάρων υφισταμένων τύπου ΜΕΚΟ (με 400 εκατ. ευρώ, αντί 160 που έχει εγκριθεί από τη Βουλή), αλλά και την άμεση αγορά δύο έτοιμων φρεγατών, με σκοπό να αποτελέσουν ενδιάμεση λύση. Σε αυτό το πεδίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη ναυπηγείων (Ελευσίνας ή Σκαραμαγκά).

Πλοίο ενδιάμεσης λύσης είχε προσφέρει στην Ελλάδα και η Βρετανία (Type 23). Πρόταση για τη φρεγάτα ισπανικής σχεδίασης F-110 της Navantia έχει καταθέσει και η Μαδρίτη, ενώ στο παιχνίδι της κύριας μονάδας επιφανείας μπαίνει σταδιακά και η Γερμανία, η οποία προωθεί τον τύπο Α-300.

Σημειώνεται ότι από τις 13 φρεγάτες του Π.Ν., οι εννέα είναι ολλανδικές και οι τέσσερις γερμανικές.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης