Μόνο στην Αθήνα δεν είχαμε επεισόδια στην παρέλαση

Στην Αθήνα ακροβόλισαν... ελεύθερους σκοπευτές (!) και επεισόδια στις παρελάσεις δεν έγιναν λόγω μη προσέλευσης. Μπροστά στους επισήμους δεν υπήρχε κόσμος. Αρκετοί παρελαύνοντες πάντως δεν έστρεψαν κεφαλή δεξιά. Σε άλλες πόλεις ωστόσο είχαμε σοβαρές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Μετά τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο ματαιώθηκε τελικά η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ύστερα από συνεχείς συσκέψεις, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι «λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται».

Βέροια

Προσαγωγές 32 ατόμων έγιναν στη Βέροια πριν από την έναρξη της παρέλασης, για προληπτικούς λόγους, ενώ οι προσαχθέντες είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την αστυνομία είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.

Πάτρα

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στην Πάτρα, λίγο πριν να ξεκινήσει η παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Ειδικότερα, δεκάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας, επιχείρησαν να πλησιάσουν τα κιγκλιδώματα που είχε βάλει η Αστυνομία, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Αμέσως μετά, δυνάμεις των ΜΑΤ που ήσαν παρατεταγμένες, έκαναν ρίψη χημικών, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν προς τους αστυνομικούς μπουκάλια με νερό. Μετά την ρίψη των χημικών οι διαδηλωτές υποχώρησαν, ενώ όσοι κάθονταν σε καφετέριες στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, άρχισαν να τρέχουν αφού η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική. Τελικά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ξεκίνησε η παρέλαση χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα οι διαδηλωτές επέστρεψαν στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών.

Μετά το τέλος της παρέλασης διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.

Λάρισα

Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα, η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και παρουσία των εκπροσώπων της αιρετής Διοίκησης, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη.

Μικρής έκταση επεισόδια σημειώθηκαν όταν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της επιτροπής για το χαράτσι και της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, επιχείρησαν να περάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, προκειμένου να μπουν στον χώρο της παρέλασης. Απωθήθηκαν από τι αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή στο πλαίσιο της οποίας έγιναν και δυο συλλήψεις, ενώ μία διαδηλώτρια τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Όσον αφορά στους μαθητές, ορισμένοι από τους παρελαύνοντες δεν έστρεψαν τα κεφάλια τους από την εξέδρα των επισήμων, ενώ ένας από αυτούς προέβη και σε άσεμνη χειρονομία.

Σέρρες

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξήχθη η παρέλαση στις Σέρρες για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 . Ένας μόνο βουλευτής από τους επτά του νομού πάνω στην απομονωμένη εξέδρα των επισήμων.

Στη μεταφορά και απομόνωση της εξέδρας των επισήμων, με στόχο την αποφυγή προβλημάτων, προέβησαν οι αρχές του τόπου στις Σέρρες, τοποθετώντας την για πρώτη φορά, από την πλατεία Κρονίου, στο περιφρουρούμενο από αστυνομικούς, προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε μόνο ένας εκ των επτά βουλευτών του νομού Σερρών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης, ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, εκπρόσωποι της δημοτικής και περιφερειακής αρχής του τόπου και απόγονοι των Μακεδονομάχων, ενώ για πρώτη φορά δεν υπήρχε κυβερνητική εκπροσώπηση.

Νωρίς το πρωί, έγιναν οχτώ προσαγωγές ατόμων, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης, που περιφρουρούνταν από 200 αστυνομικούς, προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ του νομού Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.

Πολλοί μαθητές και Πολιτιστικοί Σύλλογοι δε έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους, ενώ την ίδια ώρα στον δήμο Σιδηροκάστρου δεν στήθηκε εξέδρα των επισήμων.

Ιόνια νησιά

Απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρελαση στην Κέρκυρα. Υπό τον φόβο των επεισοδίων δεν στήθηκε η εξέδρα των επισήμων παρά μόνο η ελληνική σημαία, ενώ την παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης κ.κ. Νεκτάριος και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ.Σπύρου. Ο βουλευτής Νίκος Δένδιας είχε ανακονώσει ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στις εκδηλώσεις, ενώ απούσα ήταν και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ 'Αντζελα Γκερέκου.

Μισή ώρα πριν την παρέλαση, κινήματα και οργανώσεις καλούσαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους πολίτες.

Στη Ζάκυνθο, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν όταν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο 'Αγνωστου Στρατιώτη, η παρέμβαση όμως της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια. Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσωπου. Στον χώρο της παρέλασης δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων,παρέστησαν,όμως, ο μητροπολίτης κ.κ. Διονύσιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κλαυδιανού, ο δήμαρχος Στ.Μποζίκης και ο αντιπεριφερειάρχης.

Στην Κεφαλλονιά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Τουρισμού Π. ΑΛιβιζάτος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υφ.Τουρισμού Π.Αλιβιζάτος και παρέστη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ.Μοσχόπουλος. Και οι δύο παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση μαζί με τους πολίτες και όχι από την εξέδρα, όπου στάθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών.

Στην Λευκάδα, με λίγο κόσμο και έντονη αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ.Μαργιέλης.

Ένταση και στην Θεσσαλονίκη

Στην πλατεία Αριστοτέλους ολοκληρώθηκε ειρηνικά, η πορεία που έκαναν περίπου χίλιοι διαδηλωτές, από τον χώρο της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ενταση και μικροεπεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν πορεία πριν ακόμα αποχωρήσουν οι επίσημοι. Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε και τους κράτησε μέχρι που αποχώρησαν οι επίσημοι, οπότε και απελευθέρωσε το δρόμο.

Οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από το προξενείο της Γερμανίας, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίπλα από το σημείο όπου στήνεται η εξέδρα των επισήμων.

Εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου διαμαρτυρήθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνδικαλιστές της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, εκπαιδευτικοί με πανό των ΕΛΜΕ, «αγανακτισμένοι», μέλη της Κίνησης ενάντια στον φασισμό, του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους και για εξακρίβωση στοιχείων.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν ανέβηκαν στις θέσεις τους στην εξέδρα των αυτοδιοικητικών και παρακολούθησαν την παρέλαση όρθιοι στο οδόστρωμα, μπροστά από την εξέδρα.

Πειραιάς

Χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης αλλά και βουλευτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πειραιά, η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες.

Στη διάρκεια της παρέλασης, κατά την οποία δεν έλειψαν τα αντικυβερνητικά συνθήματα απο ομάδες διαδηλωτών, ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

«Θέλω να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου αλλά και την υπερηφάνεια μου για την πάνδημη συμμετοχή του πειραϊκού λαού. Επίσης, να εκφράσω την αιοσοδοξία μου γιατί τα νιάτα του Πειραιά παρήλασαν φέτος με μεγαλύτερη πειθαρχία και ελληνοπρέπεια απο κάθε άλλη χρονιά», δήλωσε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε: «οι όποιοι ελάχιστοι είτε υποκινούμενοι είτε αυτοβούλως δεν μπορούν να σκιάσουν ούτε την αξία της επετείου ούτε τις δυνατότητες του ελληνικού λαού να προχωρήσει μπροστά».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις απο ομάδες διαδηλωτών, σχολίασε πως «ότι κάνουν οι νέοι και είναι με δική τους πρωτοβουλία είναι νεανικό και υγιές και θα πάρει τη μορφή του», ενώ σημείωσε ότι θα προτιμούσε η παρέλαση να γίνει σήμερα χωρίς κανέναν αστυνομικό.

Πελοπόννησος

Παρατράγουδα σημειώθηκαν με τη λήξη της παρέλασης στην Καλαμάτα, όπου απειλήθηκαν επεισόδια, όταν υπήρξε παρεξήγηση μιας ομάδας πολιτών, προσκείμενη στην Χρυσή Αυγή, με μια άλλη ομάδα πολιτών του αριστερού χώρου και σημειώθηκε μικροσυμπλοκή, η οποία έληξε με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας.

Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, πέρασε τελικά, αφού είχαν φύγει η επίσημοι κι αφού πρώτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές πολλών ατόμων, από τους οποίους ένας συνελήφθη.

Στην Κόρινθο, μια μικρή ομάδα πολιτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά το πέρας της παρελάσεως, μόλις που είχαν απομακρυνθεί από την θέση τους οι επίσημοι, έκανε μια μεγάλη ομάδα από την «Πρωτοβουλία πολιτών Ν. Κορινθίας'' και εκπαιδευτικούς έκανε σιωπηλή παρέλαση με ένα τεράστιο πανό που έγραφε «ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ''.

Στην Τρίπολη και το Ναύπλιο οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ακούστηκαν μόνο αντιμνημονιακά συνθήματα συγκεντρωμένων πολιτών που είχαν αναρτήσει και πανό.

Η κυβέρνηση στις παρελάσεις είχε χαμηλή εκπροσώπηση στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, από γενικούς γραμματείς υπουργείων. Στην Καλαμάτα ήταν ο γγ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, στην Τρίπολη ο γγ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Γεωργαράκος και στην Κόρινθο η γγ Αγροτικής Πολιτικής Γεωργία Μπαζώτη-Μητσώνη .

Σημειώνεται ότι οι παρελάσεις έγιναν με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πρωτοφανή για την Πελοπόννησο, που από νωρίς είχαν πάρει θέση, με την απουσία πολλών βουλευτών, χωρίς εξέδρες επισήμων, εκτός από την Τρίπολη. Κατά την παρέλαση, ελάχιστοι ήταν οι μαθητές που έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους. Οι περισσότεροι κοιτούσαν μπροστά, ενώ πολλοί έστρεφαν το βλέμμα τους και απέναντι.

Ρέθυμνο

Με σαρανταπέντε λεπτά καθυστέρηση, λόγω καθιστικής διαμαρτυρίας δεκάδων πολιτών, ξεκίνησε η σημερινή παρέλαση στο Ρέθυμνο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλευρά των επισήμων και απαίτησαν να αποχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε στηθεί εξέδρα μετά από απόφαση αντιπεριφέρειας και δήμου.

Όσοι αντέδρασαν τόσο στην παρουσία των επισήμων όσο και στο μνημόνιο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πραγματοποίησαν αντιπαρέλαση από την περιοχή Κολωνάκι έως το κέντρο της πόλης, ενώ φέτος οι πολίτες που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο για να παρακολουθήσουν την παρέλαση ήταν εμφανώς λιγότεροι από άλλες χρονιές, κυρίως λόγω φόβου για τυχόν επεισόδια.

«Χρέος όλων μας να είμαστε ενεργοί πολίτες και ενεργοί δεν είναι μόνο όσοι φωνάζουν αλλά και εκείνοι που προσπαθούν να καθαρίσουν το ποτάμι μόνοι τους. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε την Ελλάδα ελεύθερη και δυνατή στα παιδιά μας. Οι 'Ελληνες όταν είναι όλοι μαζί μεγαλουργούν» δήλωσε η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.

Στην παρέλαση που τελικά πραγματοποιήθηκε, σε βαρύ κλίμα, οι μαθητές από τα περισσότερα σχολεία δεν έστρεψαν το κεφάλι τους προς τους επίσημους, ενώ οι μαθητές από το μουσικό σχολείο του νομού έστρεψαν το κεφάλι τους στην αντίθετη, από τους επίσημους πλευρά, προς τους πολίτες.

Χανιά

Mε έντονη την αστυνομική παρουσία και χωρίς να λείψουν οι μικροεντάσεις πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η παρέλαση, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Για πρώτη φορά, περιορίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολίτες που βρίσκονταν σε απόσταση 150 μέτρων από τους επισήμους. Έτσι όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση περνούσαν μόνο μπροστά από τους επισήμους και στη συνέχεια κατέληγαν στο Ηρώο της πόλης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις πολιτών καθώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, κάποιοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ έγινε και προσαγωγή τριών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση.

Mία γυναίκα που βρισκόταν στο δημοτικό κήπο των Χανίων αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Μετά τη λήξη της παρέλασης, ομάδα περίπου 200 ατόμων πραγματοποίησαν πορεία προς το αστυνομικό μέγαρο, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι τα τρία άτομα που είχαν προσαχθεί.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Αθανάσιος Καρούντζος, ενώ πριν την παρέλαση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης και επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης