Με τη συμφωνία έληξε για την Ελλάδα το πρώτο ημίχρονο αλλά υπάρχει και δεύτερο

«Η έξοδος από το πρόγραμμα είναι ένα μικρό, πολύ μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη με το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας», σημειώνει ο Στιν Τζέικομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank στην εφημερίδα «Καθημερινή», θυμίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup του 2012 όπου έβλεπε ότι με την ελάφρυνση του χρέους θα έφερνε το ποσοστό του προς το ΑΕΠ στο 110% και τώρα η τάση εξακολουθεί να είναι προς το 200%.

Η Ελλάδα παίρνει μια δίκαιη συμφωνία, η οποία «μυρίζει» πολιτική αποζημίωση για τον έλεγχο του θέματος της μετανάστευσης. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει – το πολιτικό τοπίο είναι πιο κατακερματισμένο και οι Ελληνες εξακολουθούν να αποφεύγουν να επιστρέφουν χρήματα πίσω στη χώρα σε μεγάλη κλίμακα. Οι εξαγωγές της Ελλάδας μεταβάλλονται ελάχιστα, και το χειρότερο είναι η αργή ανάκαμψη της ανεργίας.

«Είμαι μεγάλος οπαδός της Ελλάδας, αλλά η “πώληση” αυτής της συμφωνίας ως νίκη είναι ένα λάθος. Η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει το οικονομικό τοπίο από το σημερινό της απλής “επιβίωσης” σε ένα πιο παραγωγικό, με τη μαζική προσέλκυση επενδύσεων», προσθέτει. «Σε αυτές τις μέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η συμφωνία ήταν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, είναι ακόμα 0-0, αλλά τα επόμενα 45 λεπτά (18-24 μήνες) θα δοκιμάσουν την ομάδα (χώρα)».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης